Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Американски конгресмен: Македонците са открили Америка преди Колумб

Предложение септември 2022 г. да бъде честван като „Месец на македоно-американското културно наследство и македонските език и култура“

През март 2021 г. Брендън Бойл предложи въвеждането на „Данъчен закон за свръхмилионерите“, който предизвика много и различни критики, включително че противоречи на конституцията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Американски конгресмен: Македонците са открили Америка преди Колумб

През март 2021 г. Брендън Бойл предложи въвеждането на „Данъчен закон за свръхмилионерите“, който предизвика много и различни критики, включително че противоречи на конституцията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонците вероятно са открили Америка преди Христофор Колумб да стъпи на новия континент, твърди Брендън Бойл, демократ от Пенсилвания в Камарата на представителите. Изненадващото историческо „откритие“ е изказано в проекторезолюцията за обявяването на месец септември 2022 г. за „Месец на македоно-американското културно наследство и честване на македонския език, история и култура на македонските американци и техния невероятен принос за Съединените щати“, съобщава БГНЕС.

В документа, който тепърва предстои да бъде разгледан и евентуално придвижен към общи обсъждания в пленарната зала, се твърди, че първите исторически данни за македонци в Америка датират „от или около 1492 г.“ – годината, в която и Колумб открива островите около Северна Америка. Конгресменът не посочва в проекторезолюцията си кога и как точно се е случило това събитие. Иначе според различни исторически източници Колумб достига острови в западната част на Атлантическия океан на 12 октомври 1492 г., днес познати като Бахамските острови. Континенталната част открива по-късно.

Според конгресмените, подписали се под този документ, днес в САЩ живеят „половин милион американци с македонски произход“ и в големите градове на страната са отчетени големи македонски диаспори. Освен това са изброени и заслугите на неколцина преселници, чиито фамилии завършват с наставките „-ов“, „-ев“ и „-ски“.

Инициативата на Бойл предизвика реакцията на Централното ръководство на Македонските патриотични организации в САЩ, които изпратиха Обръщение до Конгреса на САЩ, потвърждаващо „македонската им идентичност“ от преди 1945 г.:

„Нашите американски предци преди 1945 г. са били македонци и са определяли себе си като „македонци“, но са използвали термина „македонски българи“ или „български македонци“, за да се разграничат от другите етноси в Македония – се казва в писмото, цитирано от БГНЕС. – Преди Втората световна война „македонец“ не е етнографски, а географски термин и преобладаващото мнозинство от македонците преди 1945 г. са се определяли като македонски българи.“

По-натам в обръщението организацията, представила се като „най-старата и най-важна македонска и българска политическа организация в Америка“ поправя конгресмена от Пенсилвания:

„Налице е обаче проблем с формулировката на резолюцията, тъй като включва израза „честване на македонския език“. Използвайки „македонски език“, резолюцията напълно пренебрегва приноса на македонските американци, които са имигрирали в Америка преди Втората световна война, и приноса на техните потомци, родени в Америка, които са се идентифицирали и продължават да се идентифицират като българо-езични македонци. „Македонският език“ е част от новата етническа македонска идентичност, която придобива видимост чак след Втората световна война със създаването на етническа македонска държава в рамките на Югославската федерация.“

Самият Брендън Бойл е с ирландски корени и е второ поколение заселник в САЩ, защото баща му имигрира през 1970 г., отбелязва в. „Сега“.

Представяме ви и останалата част от писмото на Македонските патриотични организации в САЩ, публикувано в цялост от БГНЕС:

„По подобие на гражданите на Швейцария, македонците представляват редица етнически групи, включително българи, турци, гърци, арумъни (власи), албанци и сефарадски евреи, а българските жители на Македония се определят като български македонци. Македонската част от тяхната идентичност беше почти принадлежност и казвам почти, защото това не беше държава във физическия смисъл на думата. Въпреки това фактът, че те подкрепяха македонското освободително движение, МПО и борбата за свободна и независима Македония, подсказваше, че са македонски патриоти, стремящи се да създадат независима държавност. За тях тяхната независима Македония би била като Америка, съставена от много етноси, които живеят в хармония!

Така че, когато в настоящата резолюция на Конгреса се споменава „македонският език“, се пренебрегва значителното мнозинство от българо-езични македонци, които са допринесли за величието на Америка. Тази резолюция признава единствено етническите македонци от миналото и настоящето, които обаче реално никога не са били някакъв фактор до периода след Втората световна война, когато създадената от Югославия днешна Северна Македония, като федерална югославска единица, започва сериозно да насърчава етническата македонска идентичност със собствен т. нар. „македонски“ език, с помощта на югославската образователна система и практики на етническото прочистване.

В обобщение, има две македонски идентичности – македонско-българската и етническа македонска идентичност. Резолюцията Ви би признавала само тези, които се идентифицират като етнически македонци, защото се позовава на „македонския“ език.

Формулировката на резолюцията трябва да бъде променена. Позоваването на „македонския език“ трябва или да се премахне, или да се добави уточнение за две македонски идентичности.

За членовете на Македонската патриотична организация, които вярват в своята българска македонска или македонско-българска идентичност, отпадането на термина „македонски език“ би било важно, защото българските македонци почти винаги са се наричали просто македонци. Така че смятам, че един променен вариант на гореспоменатата фраза, който и двете страни биха могли да приемат, е следният: „Изразявайки подкрепа за обявяването на месец септември 2022 г. за „Месец на македонското американско наследство“ и за отбелязване на историята, обичаите и културата на македонските американци, които се идентифицират като етнически Македонци или като Македонски българи, и отбелязване на техния невероятен принос към Съединените щати“.

Запазването на фразата в сегашния ѝ вид би бил „шамар в лицето“ на огромното мнозинство от нашите македонски предци и основатели и поддръжници на МПО, които са дошли в САЩ преди Втората световна война и са се идентифицирали като Македонски българи!

Моля да помислите за преформулиране на резолюцията, за да може септември 2022 г. наистина да бъде Месец на македонското американско наследство за всички македонци, независимо от тяхната идентичност!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах