Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Американски милиардер връща антики на България

Майкъл Стайнхард се раздели с колекцията си от над 180 произведения на изкуството, изнесени незаконно от 11 държави, за да не бъде съден

Ритонът с глава на елен е сред най-ценните артефакти в колекцията на Стайнхард. Снимка: Окръжна прокуратура на Манхатън - Американски милиардер връща антики на България

Ритонът с глава на елен е сред най-ценните артефакти в колекцията на Стайнхард. Снимка: Окръжна прокуратура на Манхатън

Американски милиардер ще върне антики на България, след като му бе дадена възможност от съда в Манхатън да се откаже от колекцията си с над 180 произведения на изкуството. 81-годишният Майкъл Стайнхард, който се занимава с хедж фондове, получи доживотна забрана да притежава антики, тъй като артефактите в колекцията му са изнесени от държавите, където са открити, по незаконен начин, съобщава Би Би Си.

След предаването на колекцията си Стайнхард няма да бъде съден, съгласно условията на сделката между защитата му и Окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс.

Незаконно придобитите артефакти идват предимно от Гърция, Италия, България, Ливан, Йордания, Египет, Израел и Сирия. Разследването продължава от 2017 г. Тяхната нелегитимност е доказана след 17 заповеди за обиск и със съдействието на 11 държави.

Сред антиките, които са били предадени на прокуратурата, са церемониален ритон с глава на елен, датиран от около 400 г. пр. Хр. и купен през ноември 1991 г. за 2,6 млн. долара; ларнакс – малък ковчег за съхранение на тленни останки, нелегално купен от Крит за около 1 млн. долара.

„В продължение на десетилетия Майкъл Стайнхард демонстрира хищнически апетит за заграбени артефакти, без да го е грижа дали действията му са легални и без да се поинтересува дали те са законно придобити“, се казва в изявлението от манхатънската прокуратура.

Всички артефакти ще бъдат експедитивно върнати на държавите, откъдето са били незаконно изнесени, обещават от институцията.

Това не е първият път, в който колекцията на Стайнхард попада в полезрението на властите. Милиардерът е познат и с филантропските си наклонности, от даренията му са се възползвали Ботаническата градина в Бруклин, Галерията „Стайнхард“, Музеят „Метрополитън“… През 1997 г. съдът отсъжда, че Стайнхард незаконно е внесъл в САЩ златен артефакт от Италия, датиран от 450 г. пр. Хр. През 2018 г. обиск на дома и офиса му завършва с изземането на няколко ценности, внесени по нелегален път от Гърция и Италия. През 2019 г. милиардерът е обвинен и в десетки случаи на сексуален тормоз.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах