Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Американски писатели твърдят, че „Дисни“ им дължи пари за „Междузвездни войни“

След запитване от „Холивуд Рипортър“, от компанията обещават да проверят има ли липсващи хонорари

Група автори твърдят, че не им е плащано от години. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Американски писатели твърдят, че „Дисни“ им дължи пари за „Междузвездни войни“

Група автори твърдят, че не им е плащано от години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица писатели, работили по книги от франчайзите „Междузвездни войни“ и „Пришълецът“, твърдят, че компании, частична или пълна собственост на „Дисни“, им дължат хонорари от години. Претенциите им към гиганта в развлекателната сфера са още от 2012 г., когато „Дисни“ придобива „Лукасфилм“ и от 2019 г., когато купува „Туентиът сенчъри фокс“ за 71 млрд. долара, съобщава „Холивуд Рипортър“.

„Съпругата ми има сериозни здравословни проблеми, а през 2016 г. аз бях диагностициран с напреднал стадий на рак – казва авторът Алън Дийн Фостър през ноември 2020 г. – Парите ще ни влязат в употреба. Не искам благотворителност, а само това, което ми се дължи.“

Неотдавна Фостър бе подкрепен от свои колеги, които отправят същите искания към „Дисни“. На 28 април бе формирана работната група „#DisneyMustPay“ („Дисни“ трябва да плати) – проект, подкрепен в САЩ от Гилдията на авторите, Националния съюз на писателите, организацията „Американски писатели на научна фантастика и фентъзи“ и др. Целта на работната група е да установи дали авторите наистина не са получили дължимото им заплащане при препродажбата на авторски права, т.нар. „роялти отчисления“, и как да се процедира в такъв случай.

Групата публикува списък, в който се изреждат всички компании, за които писателите твърдят, че са забавили плащанията с години. В него влизат и три фирми, притежавани изцяло или частично от „Дисни“ – „Disney Worldwide“, „Marvel Worldwide“ и „Boom! Studios“, където компанията е миноритарен собственик.

Сред авторите, свързали се с работната група, е Ан С. Криспин, автор на трилогия за Хан Соло, починала през 2013 г. Съпругът ѝ Майкъл Капобианко разказва пред „Холивуд Рипортър“, че през 2017 г. случайно забелязал трите романа на Криспин, публикувани в издание омнибус от „Барнс и Ноубъл“, едно от най-големите американски издателства. След продажбата на „Лукасфилм“ и сменените служители в компанията той така и не получава отговор от „Дисни“ къде са отчисленията за това ново издание.

Същата е ситуацията с Уолтър Джон Уилямс, автор на „Star Wars: The New Jedi Order — Destiny’s Way“ (2002).

„Изглежда, книгата се продава добре – коментира той. – Така и не съм получавал отчисления за нея, нито знам дали трябва да получа, тъй като от „Дисни“ не ми казват нищо. Агентът ми не е получавал извлечение за хонорари от години. Проблемът не е само в това, че не съм получил тези пари, но и в това, че ме държат в неведение дали трябва да ми ги изплатят, или не.

Част от проблемите идват и от позицията на компанията дали дължи пари на писателите за труда им, който вече е платен веднъж от „Дисни“, но е публикуван от трета страна. От работната група изтъкват случай, в който писател се свързва с „Boom! Studios“ за липсващи хонорари за препечатка на комикси от друго издателство и от там му отговарят, че „роялти отчисленията не се прехвърлят“.

Потърсени за коментар от „Холивуд Рипортър“, от компанията казват в изявление, че „внимателно ще прегледат дали има липсващи хонорари за някои автори в резултат на придобиването на нови компании и в такъв случай ще предприемат необходимите стъпки“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg