МАРИЯ ЖОАО ПИРЕШ И НАЙДЕН ТОДОРОВ

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Американски режисьор видя Путин като Ленин

Оливър Стоун в нов филм за Украйна (видео)

Оливър Стоун е продуцент и главно действащо лице във филма заедно с близкия до Путин украински политик и олигарх Виктор Медведчук, неговата съпруга и самият  Путин. - Американски режисьор видя Путин като Ленин

Оливър Стоун е продуцент и главно действащо лице във филма заедно с близкия до Путин украински политик и олигарх Виктор Медведчук, неговата съпруга и самият Путин.

Режисьорът на документалния филм с Оливър Стоун „Revealing Ukraine“ (Откривайки Украйна), показан миналата седмица на филмовия фестивал в Таормина, Сицилия, сравни президента Владимир Путин с Ленин, съобщава тв каналът „360”.

Руското заглавие на филма, който разказва за събитията от 2014 г. и за войната в Донбас, е „В борьбе за Украину”, а негов режисьор е американецът от украински произход Игор Лопатенок. Оливър Стоун е продуцент и главно действащо лице пред камерата заедно с близкия до Путин украински политик и олигарх Виктор Медведчук, неговата съпруга тв журналистката Оксана Марченко и Владимир Путин обсъждат събитията в Украйна.

„Откривайки Украйна” е продължение на „Ukraine In Fire“ (Украйна в пламъци) – документален филм от 2016-а за историята на страната, режисиран от Оливър Стоун и определян от повечето украински медии като „проруски”. Същото мнение споделят и зрителите за новия филм, който има в IMDb неприлично ниския рейтинг 2.6.

По време на снимките на „Откривайки Украйна” екипът взел интервю от Путин за политическата обстановка в страната. Пред камерата Лопатенок разказва за впечатленията си от първата среща с руския президент.

„Ние тогава снимахме в градината, близо до фонтана. Имах много особено преживяване. Сякаш виждах… някакъв не точно човек… а Ленин. Аз съм в Кремъл, а това е Ленин”, признава Лопатенок.

От публикацията не става ясно дали Лопатенок е искал да направи комплимент на Путин, или обратното – нито дали му е известно мнението на руския президент за „вожда на световната революция” и създател на СССР.

В интервю по НТВ през януари 2016 г. Путин каза, че идеите на Ленин са довели до разпадането на Съветския съюз (което той смята за най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век):

„…Идеите може да са добри, но е необходимо те да водят до правилните резултати, а не като при Владимир Илич. Неговите идеи в крайна сметка доведоха до разпадането на Съветския съюз. Те поставиха атомна бомба под сградата, която наричаме Русия, и след това тя гръмна. И световната революция не ни беше нужна.”

Въпреки това Путин смята, че е много преждевременно да бъде обсъждан въпросът за изваждането на тялото на Ленин от мавзолея, защото един такъв акт „ще раздели хората в страната, а ние не искаме това”. Такова обяснение даде държавният глава само няколко дни по-късно – след като прессекретарят му Песков уточни, че мнението му за вината на Ленин било изцяло лично.

Путин още в началото на първия си президентски мандат (през 2001 г.) заяви, че е рано да се обсъжда препогребение на тялото на Ленин. Обяснението му тогава бе, че хората, живели по времето на СССР, „ще решат, че са се кланяли на фалшиви ценности и са живели напразно”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах