Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Американски режисьор видя Путин като Ленин

Оливър Стоун в нов филм за Украйна (видео)

Оливър Стоун е продуцент и главно действащо лице във филма заедно с близкия до Путин украински политик и олигарх Виктор Медведчук, неговата съпруга и самият  Путин. - Американски режисьор видя Путин като Ленин

Оливър Стоун е продуцент и главно действащо лице във филма заедно с близкия до Путин украински политик и олигарх Виктор Медведчук, неговата съпруга и самият Путин.

Режисьорът на документалния филм с Оливър Стоун „Revealing Ukraine“ (Откривайки Украйна), показан миналата седмица на филмовия фестивал в Таормина, Сицилия, сравни президента Владимир Путин с Ленин, съобщава тв каналът „360”.

Руското заглавие на филма, който разказва за събитията от 2014 г. и за войната в Донбас, е „В борьбе за Украину”, а негов режисьор е американецът от украински произход Игор Лопатенок. Оливър Стоун е продуцент и главно действащо лице пред камерата заедно с близкия до Путин украински политик и олигарх Виктор Медведчук, неговата съпруга тв журналистката Оксана Марченко и Владимир Путин обсъждат събитията в Украйна.

„Откривайки Украйна” е продължение на „Ukraine In Fire“ (Украйна в пламъци) – документален филм от 2016-а за историята на страната, режисиран от Оливър Стоун и определян от повечето украински медии като „проруски”. Същото мнение споделят и зрителите за новия филм, който има в IMDb неприлично ниския рейтинг 2.6.

По време на снимките на „Откривайки Украйна” екипът взел интервю от Путин за политическата обстановка в страната. Пред камерата Лопатенок разказва за впечатленията си от първата среща с руския президент.

Америка за България

„Ние тогава снимахме в градината, близо до фонтана. Имах много особено преживяване. Сякаш виждах… някакъв не точно човек… а Ленин. Аз съм в Кремъл, а това е Ленин”, признава Лопатенок.

От публикацията не става ясно дали Лопатенок е искал да направи комплимент на Путин, или обратното – нито дали му е известно мнението на руския президент за „вожда на световната революция” и създател на СССР.

В интервю по НТВ през януари 2016 г. Путин каза, че идеите на Ленин са довели до разпадането на Съветския съюз (което той смята за най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век):

„…Идеите може да са добри, но е необходимо те да водят до правилните резултати, а не като при Владимир Илич. Неговите идеи в крайна сметка доведоха до разпадането на Съветския съюз. Те поставиха атомна бомба под сградата, която наричаме Русия, и след това тя гръмна. И световната революция не ни беше нужна.”

Въпреки това Путин смята, че е много преждевременно да бъде обсъждан въпросът за изваждането на тялото на Ленин от мавзолея, защото един такъв акт „ще раздели хората в страната, а ние не искаме това”. Такова обяснение даде държавният глава само няколко дни по-късно – след като прессекретарят му Песков уточни, че мнението му за вината на Ленин било изцяло лично.

Путин още в началото на първия си президентски мандат (през 2001 г.) заяви, че е рано да се обсъжда препогребение на тялото на Ленин. Обяснението му тогава бе, че хората, живели по времето на СССР, „ще решат, че са се кланяли на фалшиви ценности и са живели напразно”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3