Американски щат предлага обучение против расизма и сексизма в математиката

Етноматематиката представя единственото вярно решение на една задача като израз на бялото превъзходство

Етноматематиката кара учителите да мислят извън дадените от експертите „единствено правилни“ решения. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Американски щат предлага обучение против расизма и сексизма в математиката

Етноматематиката кара учителите да мислят извън дадените от експертите „единствено правилни“ решения. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Департаментът по образованието в Орегън насърчава учителите в щата да се запишат за курс, който да насърчи етноматематиката в учебните заведения. „Етноматематика“ е термин, който обозначава взаимодействието между математиката и нейното отражение в културата. Тя обхваща широк набор от идеи, вариращи от математически системи до мултикултурно образование по предмета. Изследователите са на мнение, че в момента математиката е изцяло доминирана от западната цивилизация, а тя не е единствената, развила математически принципи. Като примери се дават дванайсетичната система, бройната система в някои африкански племена, културните особености при изчисленията като китайските сметала и др.

В последните години немалко преподаватели по математика сигнализират, че науката е израз на бялото превъзходство, защото насърчава учениците да търсят „правилното“ решение и ги подтиква да демонстрират познанията си. Курсът се проведе на 21 февруари и е предназначен за учителите от средни класове, отбелязва „Фокс Нюз“.

„Схващането, че математиката е напълно обективна, е недвусмислено невярна, а преподаването на това схващане е дори още по-невярно – гласи програмата на обучението, цитирана от изданието. – Поддържането на идеята, че винаги има правилен и грешен отговор затвърждава страха на учениците да търсят различно решение.“

Помагалото, по което се работи по време на обучението, приема „обективността“ като една от характеристиките на бялото превъзходство. Вместо да търсят само и единствено „правилния отговор“, учителите трябва да „открият поне две решения на един математически проблем“ и да въведат етноматематиката в класната стая. Един от вариантите това да се случи е „да се посочат и предизвикат начините, по които математиката поддържа капиталистически, имперски и расистки гледни точки“. Курсът е избирателен и учителите не се задължават да се запишат за него. В последните години някои по-големи градове в Америка и по света препоръчват въвеждането на основите на етноматематиката в обучителния си процес като свободно избираема дисциплина.

Според Марк Сийгел, директор на образователния департамент, курсът „помага на учителите да усвоят ключови умения за ангажиране на учениците и да развият стратегии за подобряването развитието на чернокожи, латиноамерикански и двуезични ученици“.

Не става ясно до каква степен курсът за учителите ще разчита на помагалото от 2016 г., озаглавено „Dismantling Racism“ (Събаряне на расизма). В него се отбелязва, че идеите, които изразява, не принадлежат на авторите му, „така, както Америка не принадлежи на Колумб“. Съдържанието предизвика полемики. В него съставителите твърдят, че „само белите хора може да бъдат расисти в нашето общество, защото те са групата, която има власт“. На друго място се критикува полицията:

„В някои случаи предразсъдъците на потискани групи от хора („не може да се вярва на полицията“) са необходими за тяхното оцеляване“, пише в помагалото.

„Не може да се отървем от расизма в система, която експлоатира хората за забогатяване на частни лица – се твърди на друго място. – Ако искаме да се отървем от расизма, трябва да създадем движение за икономическо равенство.“

Използвани са цитати за активизма на Хауърд Зин, самоопределящ се за социалист, и на Че Гевара.

В последните години някои училища по света въведоха етноматематиката като част от обучението по математика. В програма, предложена в Сиатъл например, се отбелязва как математиката и науката като цяло са използвани за маргинализирането на цветнокожите; на учениците може да се зададе казус кой има най-много власт в класната стая по математика. Сред темите, които изследва етноматематиката, е свободата и съпротивата – учениците се насърчават да посочат математически практики и приноси на науката за техните общества, да обсъдят използването на математиката в миналото като лост за освобождаването на поробени и подтиснати хора, както и да посочат „корените на математиката в древната история на цветнокожи хора и империи“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах