Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Американски щат предлага обучение против расизма и сексизма в математиката

Етноматематиката представя единственото вярно решение на една задача като израз на бялото превъзходство

Етноматематиката кара учителите да мислят извън дадените от експертите „единствено правилни“ решения. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Американски щат предлага обучение против расизма и сексизма в математиката

Етноматематиката кара учителите да мислят извън дадените от експертите „единствено правилни“ решения. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Департаментът по образованието в Орегън насърчава учителите в щата да се запишат за курс, който да насърчи етноматематиката в учебните заведения. „Етноматематика“ е термин, който обозначава взаимодействието между математиката и нейното отражение в културата. Тя обхваща широк набор от идеи, вариращи от математически системи до мултикултурно образование по предмета. Изследователите са на мнение, че в момента математиката е изцяло доминирана от западната цивилизация, а тя не е единствената, развила математически принципи. Като примери се дават дванайсетичната система, бройната система в някои африкански племена, културните особености при изчисленията като китайските сметала и др.

В последните години немалко преподаватели по математика сигнализират, че науката е израз на бялото превъзходство, защото насърчава учениците да търсят „правилното“ решение и ги подтиква да демонстрират познанията си. Курсът се проведе на 21 февруари и е предназначен за учителите от средни класове, отбелязва „Фокс Нюз“.

„Схващането, че математиката е напълно обективна, е недвусмислено невярна, а преподаването на това схващане е дори още по-невярно – гласи програмата на обучението, цитирана от изданието. – Поддържането на идеята, че винаги има правилен и грешен отговор затвърждава страха на учениците да търсят различно решение.“

Помагалото, по което се работи по време на обучението, приема „обективността“ като една от характеристиките на бялото превъзходство. Вместо да търсят само и единствено „правилния отговор“, учителите трябва да „открият поне две решения на един математически проблем“ и да въведат етноматематиката в класната стая. Един от вариантите това да се случи е „да се посочат и предизвикат начините, по които математиката поддържа капиталистически, имперски и расистки гледни точки“. Курсът е избирателен и учителите не се задължават да се запишат за него. В последните години някои по-големи градове в Америка и по света препоръчват въвеждането на основите на етноматематиката в обучителния си процес като свободно избираема дисциплина.

Според Марк Сийгел, директор на образователния департамент, курсът „помага на учителите да усвоят ключови умения за ангажиране на учениците и да развият стратегии за подобряването развитието на чернокожи, латиноамерикански и двуезични ученици“.

Не става ясно до каква степен курсът за учителите ще разчита на помагалото от 2016 г., озаглавено „Dismantling Racism“ (Събаряне на расизма). В него се отбелязва, че идеите, които изразява, не принадлежат на авторите му, „така, както Америка не принадлежи на Колумб“. Съдържанието предизвика полемики. В него съставителите твърдят, че „само белите хора може да бъдат расисти в нашето общество, защото те са групата, която има власт“. На друго място се критикува полицията:

„В някои случаи предразсъдъците на потискани групи от хора („не може да се вярва на полицията“) са необходими за тяхното оцеляване“, пише в помагалото.

„Не може да се отървем от расизма в система, която експлоатира хората за забогатяване на частни лица – се твърди на друго място. – Ако искаме да се отървем от расизма, трябва да създадем движение за икономическо равенство.“

Използвани са цитати за активизма на Хауърд Зин, самоопределящ се за социалист, и на Че Гевара.

В последните години някои училища по света въведоха етноматематиката като част от обучението по математика. В програма, предложена в Сиатъл например, се отбелязва как математиката и науката като цяло са използвани за маргинализирането на цветнокожите; на учениците може да се зададе казус кой има най-много власт в класната стая по математика. Сред темите, които изследва етноматематиката, е свободата и съпротивата – учениците се насърчават да посочат математически практики и приноси на науката за техните общества, да обсъдят използването на математиката в миналото като лост за освобождаването на поробени и подтиснати хора, както и да посочат „корените на математиката в древната история на цветнокожи хора и империи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg