Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Американските „Сцени от един семеен живот“ – 50 години след Бергман

Суров, трогателен, брутален портрет на двама души в отчаян опит да намерят начин да живеят заедно и да се обичат (видео)

В сериала Оскар Айзък и Джесика Частейн са семейство със сложни взаимоотношения. Снимка: НВО България - Американските „Сцени от един семеен живот“ – 50 години след Бергман

В сериала Оскар Айзък и Джесика Частейн са семейство със сложни взаимоотношения. Снимка: НВО България

Дилемите на семейния живот, представени от Ингмар Бергман в „Сцени от един семеен живот“ в минисериала му от 1973 г., са също толкова актуални и днес, почти 50 години по-късно. НВО ще припомни това с най-новия си оригинален сериал, съвременна адаптация на шведската тв продукция.

Първият от общо петте епизода от „Сцени от един семеен живот“ е наличен в HBO GO от днес, 13 септември. Новият сериал е от пет епизода по сценарий и режисура на Хагай Леви („Психотерапия“, „Наши момчета“, „Аферата“).

Действието се развива в продължение на пет години. Мира (Джесика Частейн) е уверена и амбициозна в работата си, но неудовлетворена от брака си. Съпругът ѝ Джонатан (Оскар Айзък) е земен и приветлив професор по философия, стремящ се да запази връзката им. „Сцени от един семеен живот“ показва една или друга страна на Джонатан и Мира като личности, рисувайки сложните образи на двойка, в която всеки в крайна сметка е наясно, че бракът не се разкъсва от само едно събитие или недостатък. Третият главен герой в сериала е зрителят, безмълвен наблюдател на личните разговори между двама души, лутащи се между чувства на омраза и любов. Сякаш за да припомни това, екипът на сериала взима решението да събори т. нар. четвърта стена във всички епизоди на продукцията и да скъси дистанцията между актьорите и публиката.

Темите в съвременната адаптация не се отклоняват драстично от дилемите в сериала от 1973 г. „Сцени от един семеен живот“ разсъждава върху любовта, омразата, желанието, моногамията, брака и развода през очите на съвременна американска двойка – болезнено суров, честен, трогателен и понякога брутален портрет на двама души, отчаяно опитващи се да намерят начин да живеят заедно и да се обичат.

Вижте още: СТОТНАТА ЕСЕН НА БЕРГМАН

Всички епизоди са режисирани и адаптирани за малкия екран от Хагай Леви. Леви и Ейми Херцог са съсценаристи. Даниел Бергман, син на Ингмар Бергман, е в екипа на изпълнителните продуценти.

„Новият прочит на шведските „Сцени“ работи едновременно като огледало и като прозорец, отражение на разпознаваемите, неудобни емоции – пише специализираното издание „Vulture“ в ревю за първия епизод. – Сериалът е поглед към специфичните идиосинкразия и дисфункции, които определят връзката между Мира и Джонатан.“

Връзката им се припокрива в ключовите моменти с тази на Мариане (Лив Улман) и Юхан (Ерланд Юсефсон), отбелязва изданието. И двете двойки се изправят пред изневяра, раздяла и сложна взаимозависимост, която им позволява да се люшкат от презрение към нежност и обратно.

За мен вълнуващото, както в оригинала, така и в нашата адаптация е, че разглежда брака през обектива на времето, в което хората живеят – коментира Джесика Частейн, a Оскар Айзък допълва, че „тяхната история се усеща напълно съвременна и един от начините, по които Хагай постига това, е размяната на това кой е имал афера. Той изследва идеята за ролите – ролите на пола и брачните роли – как се виждаме в една връзка, какво очакваме един от друг и от себе си.“

Вторият епизод на сериала ще бъде достъпен за гледане онлайн на 20 септември. Нов епизод ще излиза през седмица.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg