Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ами ако първите оръдия на труда не са дело на човешкия род?

Открити са най-старите дялани камъни в света, датиращи отпреди 3,3 млн. г.

Момичета от племето Туркана - то обитава  днес местата, където е имало човекоподобни същества още преди 3,3 млн. години.   - Ами ако първите оръдия на труда не са дело на човешкия род?

Момичета от племето Туркана - то обитава днес местата, където е имало човекоподобни същества още преди 3,3 млн. години.

Изключително откритие разкрива на страниците си сп. „Нейчър“. Френско-американско-кенийски научен екип показва на широката публика дялани камъни, по-древни от всичко познато досега. Откритието поставя под съмнение научните хипотези за създателите на първите оръдия на труда, издялани от камък и може да преобърне историята на хоминидите.

Елен Рош, почетен изследовател в Националния център за научни изследвания и съавтор на проучванията, разказва в интервю за френското издание „Льо Поан“, че предметите са били открити при разкопки в най-северната част на Кения, на западния бряг на езерото Туркана – в суха, полупустинна област, където се срещат натрупвания на седиментни пластове. Мястото е богато на археологически обекти, които обхващат период между 3,3 милиона години и 700 000 години.

stone Turkana

Артефактите са били открити при разкопки в най-северната част на Кения, на западния бряг на езерото Туркана.

Ancient Tools

Един от дяланите камъни, датирани на 3,3 млн. години.

Намерени са отцепени отломки, големи каменни блокове, от които са били откъртени, както и клинове и каменни наковални, необходими за изработката на сечива. Откритите инструменти са подобни на онези, които се намират от доста по-късна епоха и служат за разфасоване на месо. Учените нямат съмнение: находките са на 3,3 милиона години.

„Това е революция в две отношения – казва Елен Рош. – Първо – заради самата възраст на тези сечива, които са с най-малко 700 000 години по-древни от най-старите познати досега от Етиопия, чиято установена възраст е 2,6 милиона години. В Туркана досега там бяхме открили артефакти на не повече от 2,3 милиона години, а новите бележат скок от един милион години назад във времето! Фантастично е!

stone - early-human-tools

 

Вторият елемент е много интересен, защото в тази епоха, доколкото знаем, не е имало хоминиди, сродни с човешкия род. Така, докато голяма част от научната общност приписваше досега изработката на оръдия на труда само на „Хомо“, тези предмети би трябвало да са издялани от други човекоподобни видове, най-вероятно от рода на австралопитеците. От дълго време съм убедена, че някои видове хоминиди, принадлежащи на други родове, различни от човешкия, са издялали тези оръдия на труда. Вече разполагаме с потвърждение. Не изключвам обаче, че те вероятно са дело на непознати предци на човешкия род…“

Преди десетина години в същите седименти, от същата епоха, близо до мястото, където се намират откритите сега предмети, палеоантрополози откриха останки от австралопитек, наречен Kenyanthropusplatyops – понякога отнасян към вида Australopithecusafarensis, към който е причислена и прародителката на човешкия род Люси.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg