Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Амурчетата от Езерото с лилиите прибрани на топло

Момченцата от Езерото  с лилиите са демонтирани през зимата. Снимки: Красимир Иванов - Амурчетата от Езерото с лилиите прибрани на топло

Момченцата от Езерото с лилиите са демонтирани през зимата. Снимки: Красимир Иванов

Амурчетата от Езерото с лилиите са изчезнали, забелязаха софиянци, излезли на разходка в Борисовата градина в съботната сутрин. За щастие, оказа се, че статуите не са откраднати, както се е случвало в миналото. Фигурките на момченцата са били прибрани да зимуват „на топло“.

От Столична община обясниха пред „Площад Славейков“, че не за първи път демонтират някои от скулптурите в София преди да ни сковат студовете. Сезонното им прибиране вече е стандартна процедура – отнасят ги на завет, за да не се обледяват и повреждат от ниските температури. Напролет ги поставят обратно на мястото им.

Общинарите вече не се притесняват от кражби на статуите в езерото. След последната кражба на бронзовите фигурки, възстановени с подкрепата на голяма корпорация, от Кметството ги бяха изработили от пластмаса и боядисали. Това стана ясно преди две години, когато вандали бяха откъртили едната фигурка. Граждани я намерили наблизо с откъснати ръце. Крадците захвърлили статуята, когато разбрали, че не е от бронз.

Ezero-a

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg