Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прочут сръбски хореограф поставя „Ана Каренина“ в Софийската опера

Балетният спектакъл с премиера на столична сцена в последните дни на януари (видео)

Марта Петкова е в главната роля на Анна Каренина. Снимка: Детайл от плаката - Прочут сръбски хореограф поставя „Ана Каренина“ в Софийската опера

Марта Петкова е в главната роля на Анна Каренина. Снимка: Детайл от плаката

Балетът „Ана Каренина“ по музика на Чайковски ще може да се преживее вече и на софийска сцена. Спектакълът, поставен дебютно на фестивала „Опера Оупън“ в Пловдив миналото лято, ще се играе премиерно на сцената на Софийската опера и балет на 27, 28 и 29 януари.

Хореограф на „Ана Каренина“ е сърбинът Лео Муич, който за пръв път работи със Софийската опера. Муич се изявява активно на европейската сцена, в сезон 2022/2023 г. работи по оперите „Вълшебната флейта“ на Моцарт и „Прилепът“ на Йохан Щраус-син в Загреб, Хърватия, а в Националната латвийска опера и балет се играе неговият прочит на балета „Ромео и Жулиета“.

Хореографът е завършил балетното училище в Белград и школата на Морис Бежар в Лозана. След успешна балетна кариера на редица европейски и световни сцени, той се посвещава на хореографията и започва да поставя балетни представления, за които често пише либрета и подбира музика. Работил е по солови хореографии за сцените на Парижката опера и Американския балетен театър и по проекти за берлинския „Щаатсбалет“, Танцовата академия в Цюрих, Унгарския национален театър, Нов Национален театър на Токио, Танцова академия в Будапеща, националните театри на Любляна, Загреб и други.

В последните години хореографът се посвещава на драматичните сюжети, вдъхновени от големи литературни творби. Поставя например „Великият Гетсби“, „Орфей“, „Шехерезада“, „Опасни връзки“, „Сън в лятна нощ“ и „Гордост и предразсъдъци“. В София Муич пристига с трагичната история на Ана Каренина, а от Софийската опера отбелязват, че хореографът е добавил нови елементи за спектакъла в Софийската опера.

„Мисля, че това е една успешна продукция и е много важно да отбележим, че историята е тъжна – коментира Муич за предстоящия спектакъл. – Музиката за мен е най-важното, така че поставих историята в услуга на музиката. Нарочно избрах музика, която не е балетна, много трудна за изпълнение. Оркестърът има много важна роля, както и цигулката, която включихме“.

В главната роля ще влезе примабалерината Марта Петкова, която от този сезон е и художествен ръководител на балета на Софийската опера:

„Много съм щастлива, че успяхме да реализираме този спектакъл. Нашата трупа е достойна да има такава перла в репертоара си. За първи път виждам трупата толкова мотивирана. Стандартът е висок. Техниката е по-различна, танцът е по-свободен. Това ще се отрази и занапред в нашите спектакли“.

Партнират ѝ Никола Хаджитанев като Вронски, Емил Йорданов като граф Каренин, Боряна Петрова като Кити и други. В алтернативния състав Каренина се играе от Катерина Петрова, Хаджитанев този път влиза в образа на граф Каренин, а Цецо Иванов е Вронски.

В спектакъла ще звучи цигулката на Стоимен Пеев от „София квартет“, гласовете на Александрина Стоянова Андреева и Виолета Радомирска, музиката ще е в изпълнение на Оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на Андрей Галанов.

Идеята за „Ана Каренина“ е била отлагана, но никога отхвърляна, казва Пламен Карталов, директор на институцията:

„Отлагахме проекта, но не го забравихме. След това идват „Фиделио“, „Севилският бръснар“, имаме годишнини на Шаляпин, Мария Калас, почит с репертоара на тези велики имена, Вагнеровият ни фестивал…“

Спектакълът е част от Календара на културните събития на София и се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90