Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-добър спектакъл – „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов

Режисьор на годината стана Марий Росен за постановката „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“

Сцена от спектакъла „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов - носител на "Икар 2015". - Най-добър спектакъл – „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов

Сцена от спектакъла „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов - носител на "Икар 2015".

„Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов бе обявен за най-добър спектакъл на официалната церемония за връчването на театралните награди „Икар“ в Народния театър. Марий Росен вдигна статуетката за режисура. Ана Вълчанова и Марин Янев получиха призовете за водеща женска и мъжка роля. За най-добър драматургичен текст бе определен „Мадам Мишима“ на Елена Алексиева.

„Каквато ти ме искаш“ е на режисьора Стефан Москов, по текстове на Луиджи Пирандело. В постановъчния екип влизат още художникът Чавдар Гюзелев, авторът на костюмите Свила Величкова, композиторът Антони Дончев, хореографът Росен Михайлов, видеото и монтажът са на Иван Москов.

Спектакълът е с участието на Снежина Петрова, Стоян Алексиев, Цветан Алексиев, Никола Додов, Жорета Николова, Марин Янев, Илиана Коджабашева, Вяра Табакова, Сава Драгунчев, Любомир Петкашев, Елена Телбис.

Марий Росен получи наградата Икар за режисура за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел, Център за неформално образование и културна дейност „Алос“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Номинирани за режисура бяха още Петринел Гочев за „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт, Театър „София“, както и Теди Москов за „Каквато ти ме искаш“ от Луиджи Пирандело, Народен театър „Иван Вазов“.

Ана Вълчанова получи статуетката за водеща женска роля за образа на Майка Беатрис във „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел.

Номинирани при дамите бяха още: Александра Василева за Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид“ от Райнер Вернер Фасбиндер, реж. Григор Антонов, Народен театър, и Светлана Янчева за Жана в „Жана“ от Ярослава Пулинович, реж. Явор Гърдев, Народен театър.

Марин Янев получи Икара за образа на Фернар във „Вятърът в тополите“ от Жерал Сиблера, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър.

Конкуренция в категорията му правеха Михаил Милчев за Мадам Мишима в „Мадам Мишима“ от Елена Алексиева, реж. Калин Ангелов, Сдружение „Артсензориум“ и Театър „София“, както и Явор Борисов за ролята на Филоктет във „Филоктет“ от Хайнер Мюлер, реж. Весела Василева, Театрална работилница „Сфумато“.

Наградата за Драматургичен текст отиде при Елена Алексиева за „Мадам Мишима“.

Номинациите в категорията бяха още за „Пепеляшки ООД“ от Гергана Димитрова и Здрава Каменова и „За теб“ от Яна Борисова.

За Изключителен творчески принос бе отличен Никола Анастасов.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3