СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-добър спектакъл – „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов

Режисьор на годината стана Марий Росен за постановката „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“

Сцена от спектакъла „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов - носител на "Икар 2015". - Най-добър спектакъл – „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов

Сцена от спектакъла „Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов - носител на "Икар 2015".

„Каквато ти ме искаш“ на Теди Москов бе обявен за най-добър спектакъл на официалната церемония за връчването на театралните награди „Икар“ в Народния театър. Марий Росен вдигна статуетката за режисура. Ана Вълчанова и Марин Янев получиха призовете за водеща женска и мъжка роля. За най-добър драматургичен текст бе определен „Мадам Мишима“ на Елена Алексиева.

„Каквато ти ме искаш“ е на режисьора Стефан Москов, по текстове на Луиджи Пирандело. В постановъчния екип влизат още художникът Чавдар Гюзелев, авторът на костюмите Свила Величкова, композиторът Антони Дончев, хореографът Росен Михайлов, видеото и монтажът са на Иван Москов.

Спектакълът е с участието на Снежина Петрова, Стоян Алексиев, Цветан Алексиев, Никола Додов, Жорета Николова, Марин Янев, Илиана Коджабашева, Вяра Табакова, Сава Драгунчев, Любомир Петкашев, Елена Телбис.

Марий Росен получи наградата Икар за режисура за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел, Център за неформално образование и културна дейност „Алос“.

Номинирани за режисура бяха още Петринел Гочев за „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт, Театър „София“, както и Теди Москов за „Каквато ти ме искаш“ от Луиджи Пирандело, Народен театър „Иван Вазов“.

Ана Вълчанова получи статуетката за водеща женска роля за образа на Майка Беатрис във „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел.

Номинирани при дамите бяха още: Александра Василева за Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид“ от Райнер Вернер Фасбиндер, реж. Григор Антонов, Народен театър, и Светлана Янчева за Жана в „Жана“ от Ярослава Пулинович, реж. Явор Гърдев, Народен театър.

Марин Янев получи Икара за образа на Фернар във „Вятърът в тополите“ от Жерал Сиблера, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър.

Конкуренция в категорията му правеха Михаил Милчев за Мадам Мишима в „Мадам Мишима“ от Елена Алексиева, реж. Калин Ангелов, Сдружение „Артсензориум“ и Театър „София“, както и Явор Борисов за ролята на Филоктет във „Филоктет“ от Хайнер Мюлер, реж. Весела Василева, Театрална работилница „Сфумато“.

Наградата за Драматургичен текст отиде при Елена Алексиева за „Мадам Мишима“.

Номинациите в категорията бяха още за „Пепеляшки ООД“ от Гергана Димитрова и Здрава Каменова и „За теб“ от Яна Борисова.

За Изключителен творчески принос бе отличен Никола Анастасов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg