Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Андерш Брайвик приет в университет

Масовият убиец ще учи политология без да напуска килията си

През 2011 г. крайнодесният екстремист изби 77 души. - Андерш Брайвик приет в университет

През 2011 г. крайнодесният екстремист изби 77 души.

Андерш Брайвик, осъден за убийството на 77 души при терористична атака в Норвегия, е приет в Университета в Осло. 39-годишният крайнодесен екстремист е записал политология, която ще изучава в затвора, където излежава присъдата си, предава „Индипендънт“.

Ректорът на висшето учебно училище Оле Петер Отерсен обяснява, че всички от осъдените на свобода имат право на по-високо образование стига да покрият приемните изисквания на съответния университет.

В случая Брайвик е приет, след като кандидатурата му е отхвърлена преди две години, когато не е успял да отговори на условията. Сега обаче оценките му са се повишили до очакваното ниво.

Андерш Брайвик излежава 21-годишна присъда, след като през 2011 г. взриви кола моба пред сградата на норвежкото правителство в Осло, убивайки осем души. Непосредствено след това, преоблечен като полицай, той нахлу в летен лагер на младежката структура социалистическата партия в страната на остров Ютьоя, откри огън и отне живота на още 69 души.

Часове преди атаките Брайвик изпрати по имейл антимюсюлмански манифест от 1500 страници, цитирайки контраджихадистки групи. По-късно те осъдиха деянието му и го определиха като лунатик. Самият екстремист твърди, че е член на тайна (но несъществуваща) мрежа на рицарите тамплиери.

Брайвик започва курса през август. Все пак, за разлика от останалите студенти в Осло, той няма да посещава лекции, а ще се запознава с материала през интернет или чрез контакти с университета.

„Комуникацията между университета и Брайвик ще става чрез контактно лице в затвора“, коментира Отерсен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС