Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Андрей Макаревич, критикът на Путин: Не усещам политически репресии

Неочакван обрат в поведението на прочутия музикант, когото доскоро в Русия наричаха „предател“

Всеки отговаря сам за постъпките си, а в края на живата си ще отговори и в дългосрочен план, убеден е лидерът на „Машина времени“ Андрей Макаревич. - Андрей Макаревич, критикът на Путин: Не усещам политически репресии

Всеки отговаря сам за постъпките си, а в края на живата си ще отговори и в дългосрочен план, убеден е лидерът на „Машина времени“ Андрей Макаревич.

Андрей Макаревич от култовата група „Машина времени“ е един от най-отявлените критици на Путин. През последните години, доста преди кризата с Украйна, той редовно пише отворени писма до руския президент, в които критикува политиката му. Заради дисидентското си поведение музикантът си навлече гнева както на повечето кремълски политици, така и на някои от най-именитите интелектуалци, включително Никита Михалков. В края на септември миналата година няколко души дори хвърлиха сълзотворен газ на негов концерт, докато крещяха „Макаревич предател“.

Сега, в интервю за Лента.ру по случай новия си музикален проект Yiddish Jazz, той твърди, че не усеща политически репресии срещу себе си.

– Вариациите върху еврейска музика, в това число и джазови, сега са на мода. Какво ново може да предложи на слушателите Yiddish Jazz?

– Проектът съществува от около две години. През това време записахме два албума, в които взеха участие няколко много добри музиканти. Честно казано, не съм забелязал да има особено увлечение по еврейската музика напоследък. Просто ме порази фактът колко удивително е устроена тази лотария: песните, които свирим в Yiddish Jazz, са написани преди 70-80 години – някои вече са забравени, а други са изпълнявани и до днес. Но това не означава че вторите са гениални, а първите – лоши. Тук винаги се намесва някакъв страничен фактор, например случайността. Затова подредихме албума така, че около половината произведения, които звучат вътре, така или иначе са ви известни, а другата половина ще чуете за първи път. Според мен това е много интересно.

– Как търсехте подходящ материал за албума?

– Моят приятел Александър Туркот (бел. ред. – известен руски IT експерт) е голям специалист по издирване на всевъзможни рядкости в интернет. Той ни изкопа огромно количество абсолютно древни, пращящи и с отвратително качество записи, от които избрахме онези, които ни легнаха на душата. После Женя Борец (бел. ред. – руският джаз пианист Евгений Борец) направи аранжиментите, вокалистките ни си избраха песни според характера и стила си, записахме всичко това и се оказа, че тази музика се приема отлично на концертите. Програмата ни имаше много голям успех и в Америка, и в Израел. Тъй че защо да не я представим в Москва?

– Наскоро казахте, че единствената музика, която слушате и ви вълнува сега, е американският джаз и естрада от 40-те и 50-те години на миналия век. Защо?

– Да, при това джазът повече, отколкото естрадата. Защото през този отрязък от време на мода са били красивите мелодии, добрите гласове и като цяло летвата е била вдигната много високо – така е било прието. Затова до ден-днешен всички слушат и обичат тази музика.

– След концертите ви в Украйна и поредицата от политически жестове, срещу вас беше подета сериозна кампания на тормоз, обявиха ви за „петата колона“. Усещате ли и сега натиск?

– Не усещам никакъв натиск. Не знам какъв натиск ви се привижда.

– Тоест вие не възприемате тази ситуация като натиск или някакъв вид репресии?

– Какви например? Ето, скоро ще имам концерт в Москва. Какви репресии?

– Имам предвид кампанията, която беше проведена срещу вас наскоро, включително и от някои медии.

– Къде в медиите? Покажете ми. Вече половин година не виждам нищо в медиите.

– Съвсем наскоро разговарях с едно тихо момиче от малък руски град. Някак си разговорът стигна до вас и тя каза: „А може би Макаревич не е предател, както ни казват“. Не са ли точно това плодовете на кампаниите срещу вас? Не усещате ли промяна на отношението към вас?

– Това въобще не ми е интересно. Виждам, че нормалните хора се отнасят към мен толкова добре, колкото и преди. А идиоти винаги е имало предостатъчно.

– Забелязвате ли в последно време колко хора се скараха заради политика? Как смятате – ще започнат ли скоро да се помиряват?

– Аз лично не съм се карал с никого. Рано или късно всичко ще си дойде по местата. Да се караш е глупаво и непродуктивно. Всеки отговаря сам за постъпките си. А в края на живота си ще отговори и в дългосрочен план. Така че защо да се караме?

– Някои смятат, че без гонения творческите натури ще престанат да пишат хубави произведения, че такива репресии са полезни. Как ви се струва тази гледна точка?

– Да, много са полезни (със саркастичен тон). Напрежението е полезно за лекарите. За учителите – също. Въобще напрежението е полезно за всички. Живеем в удивителен свят. Кой въобще говори такива неща, кои са тези хора? Художници ли са? Мисля, че това произлиза от идиоти. Не трябва да се пречи на художника. Може да не му се помага, но най-важното е да не му се пречи. Останалото той ще си го свърши сам. А напрежението оставете за себе си.

– Гоненията са били много неблагоприятни за съществуването на някои групи. Съдебното дело срещу Джим Морисън, когото са обвинявали в неморално поведение, и медийната кампания срещу „Дорс“ осакатиха групата. Как кампанията срещу Макаревеч се отрази върху „Машина времени“?

– Ние с „Машина времени“ онзи ден свирихме в Минск, вчера в Гомел. Приемат ни прекрасно, всичко е наред.

– От пет години групата не е издавала нищо. „Машина времени“ планира ли да запише нов албум?

– Готвим песни и мисля, че през зимата ще направим албума.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС