Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Андрей Звягинцев: Един човек седи пред ядреното копче, а милиарди са затаили дъх

Носителят на „Оскар“ напуска всички киноорганизации в Русия

Режисьорът Андрей Звягинцев на кинофестивала в Кан през 2018 г., когато бе част от журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Андрей Звягинцев: Един човек седи пред ядреното копче, а милиарди са затаили дъх

Режисьорът Андрей Звягинцев на кинофестивала в Кан през 2018 г., когато бе част от журито. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прочутият руски режисьор Андрей Звягинцев напусна всички руски кинематографични организации в знак на протест, съобщават руските медии. Поводът за решението му е отказът на руския оскаров комитет да предложи филм за наградите на Американската филмова академия през 2022 г., а причината – политическата ситуация в Русия, изяснява самият Звягинцев в обръщение към обществото.

Пред телевизия РБК режисьорът е заявил:

„Решението ми да напусна оскаровата комисия е продиктувано от същите причини, които е изложил председателят ѝ Павел Чухрай (Чухрай също напусна на 26 септември, когато бе обявено, че Русия се отказва от „Оскарите“ – бел. ред.). Когато научаваш от пресата за решения на оглавяваната от теб организация, за вече обявеното нейно решение да не предлага тази година филм от Русия, каквито и политически, етични или естетически съображения да бъдат изтъкнати от тези, които еднолично са приели такова решение, това все пак е ярък волунтаризъм от страна на няколко членове на комисията, въобразили си, че тяхното всевиждащо и своеволно тълкуване е достатъчно.

В комисията има 20 души и практически всички те научиха за решението от медиите. Това не е просто странно или несъобразително, но и безобразно, също като факта, че един човек седи пред копчето за ядрен удар, а всички други (те са милиарди), притаили дъх, чакат дали ще го натисне или не. Той вече направи два необратими жеста – започна война с някога добрия съсед, а сега реши да устрои излизане на огромен брой граждани от своята страна. Катастрофалните по мащабите си хуманитарни проблеми са от ръцете и в ръцете на един единствен човек. В името на бъдещето не просто на „прекрасната Русия на бъдещето“, но и на целия свят, трябва да бъде преразгледано това положение на нещата. Моделът „един решава вместо всички“ не работи, а най-вече – вреди. Нямам никакво, дори най-малко желание да се свързвам с такива безумни решения и да бъда съпричастен към делата и настроенията на подобни хора.

Аз излизам не само от споменатата комисия, но моля публичното ми заявление да бъде екстраполирано и за други организации: Съюза на кинематографистите на Руската федерация, Академия „Орел“ и Академия „Ника“. Аз оставам руски режисьор и руски гражданин, но без академични и други привилегии да приемам съдбоносни за когото и да било решения“.

Вижте още: РУСИЯ БОЙКОТИРА ОСКАРИТЕ

Руската оскарова комисия бе напусната освен това от режисьорите Вера Сторожева, Владимир Кот и продуцента Сергей Селянов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче