Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анджела Георгиу: Срамувам се от убийството на Чаушеску

„Винаги съм искала да се появя през парадния вход, а не да вляза през задния“, сподели оперната звезда пред българските медии

„Изумена съм, че след 30-годишна кариера, все още има страна, в която не съм пяла“, каза Анджела Георгиу преди концерта си в зала 1 на НДК заедно със Софийска филхармония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Анджела Георгиу: Срамувам се от убийството на Чаушеску

„Изумена съм, че след 30-годишна кариера, все още има страна, в която не съм пяла“, каза Анджела Георгиу преди концерта си в зала 1 на НДК заедно със Софийска филхармония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

„Как сте, съседи? Най-после…“, бяха първите думи, които голямата оперна певица Анджела Георгиу каза на среща с българските медии. Прозвуча мило, като към хора, които познава добре и се радва да ги види отново – и на място, което приема като родно. А всъщност в понеделник, 25 февруари, румънката ще излезе за първи път на българска сцена. Ще я видят и чуят поне 3000 ценители на операта.

Преди да даде думата на гостенката, диригентът Найден Тодоров отново припомни какво означава за него партньорството с подобна звезда:

„Аз започнах работа в Софийската филхармония, за да си изпълнявам мечтите“.

В понеделник Найден Тодоров ще излезе на диригентския пулт в зала 1 на НДК заедно с оркестъра на Софийската филхармония. Концертът с Анджела Георгиу е част от 90-ия юбилеен сезон на културната институция.

„Изумена съм, че след 30-годишна кариера, все още има страна, в която не съм пяла – започна Георгиу. – Но вашата страна не е толкова непозната за мен – по времето, когато бях студентка в Букурещ, гледахме много програми на българската телевизия. Също така, имах една колежка в класа си по пеене – Моника, която, за съжаление, вече не е между нас. Почина твърде млада… Имам чудесни впечатления от ваши сънародници, които се изявяват по световни оперни сцени, да не пропусна да спомена великата Гена Димитрова, с която съм пяла в „Метрополитън опера”, както и чудесният Николай Гяуров. За съжаление, аз съм от поколението, което дойде след Борис Христов и не можах да си партнирам с него.“

Анджела Георгиу е сред най-големите оперни звезди, които е посрещала българската публика. Тя заявява себе си пред световната музикална общност в ролята на Мими от „Бохеми“ на Пучини през 1992 г. в Кралския оперен театър в Лондон. Още същата година стъпва и на оперния Олимп в Америка – „Метрополитън опера“, както и във Виенската опера. Две години по-късно триумфира като Виолета в „Травиата“ в „Ковънт Гардън“. Следват ангажименти в най-престижните оперни театри и концертни зали по света.

На срещата си с българските медии Георгиу бе попитана дали в началото на кариерата си се е чувствала подценявана от факта, че е източноевропейка.

„Не, никога в живота си не съм се чувствала подценена“, отговори певицата и разказа, че по време на студентските си години, когато е била на прослушване при диригента Джеймс Ливайн за „Ковънт Гардън“, дори не са я питали откъде е: „Никой никога не ме е попитал от каква националност съм, при каква система съм учила, от каква система идвам. Единственото нещо, което има значение за един артист, е талантът му, което още повече важи за оперните певци.“

Георгиу твърди, че от 6-годишна била наясно, че иска да пее опера:

„Винаги съм знаела какво искам. Винаги съм искала да се появя през парадния вход, а не да вляза през задния, никога не съм искала да започна с малка роля в малък театър. Нямам този манталитет, такава съм, съжалявам“.

Георгиу отговори на редица въпроси от музикално естество, певицата бе в настроение, шегуваше се и често гръмко се разсмиваше. „Площад Славейков“ обаче я върна в годините на тоталитарния режим с въпрос има ли травма от живота си в онова време и какво е изпитала, гледайки разстрела на Николае и Елена Чаушеску през декември 1989-а, показван и по Българската телевизия. Георгиу отвърна, че изпитва срам от онзи момент.

„Това беше един абсолютен ужас, аз съм против смъртта – каза певицата. – Много се срамувам, че целият свят стана свидетел на тази ужасяваща сцена, но трябва да ви кажа, че ние, румънците, не знаехме какво се случва. Това бе решение на група от 20 души, които се спасяваха. Всички ние до последно смятахме, че Чаушеску е напуснал Румъния.“

Анджела Георгиу сподели, че е против смъртното наказание – което отнесе и към Чаушеску:

„Трябва да дадем дори на най-злия човек възможността да обясни делата си“.

В програмата на концерта в понеделник ще прозвучат произведения от Верди, Доницети, Бизе, Гуно, Калман, Лехар, Каталани, Джордано Чилеа и, разбира се, любимият на певицата Пучини. Тя ще изпълни арии от неговите творби „Мадам Бътерфлай“ и „Бохеми“. Партньор на Анджела Георгиу ще бъде младият тенор Стивън Костело.

Вижте още: ТЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ АПЛОДИСМЕНТИ, КАКТО ОСТАНАЛИТЕ ОТ ВОДА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg