Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Анджелика Хюстън защити Уди Алън и Роман Полански

С Алън би работила „на мига”, а Полански „вече е платил цената”

Анджелика Хюстън и Мартин Ландау във филма на Уди Алън „Престъпления и прегрешения“, 1989 г. - Анджелика Хюстън защити Уди Алън и Роман Полански

Анджелика Хюстън и Мартин Ландау във филма на Уди Алън „Престъпления и прегрешения“, 1989 г.

Актрисата Анджелика Хюстън се изказа в защита на Уди Алън и изрази симпатиите си към противоречиви личности от развлекателния бизнес, сред които Роман Полански и Джефри Тамбор, пише „Гардиън”.

В дълго интервю за списание „Ню Йорк”, Хюстън споделя мнението си за Алън, с когото си партнират по признатия от публика и критика филм от 1989 г. „Престъпления и прегрешения”. Хюстън казва, че би приела да работи с него „на мига” и наблегна на факта, че „два щата вече са го разследвали и в нито един от тях той не е осъден”. В момента Алън води съдебно дело срещу „Амазон”, задето компанията бави разпространението на последния му филм заради възобновените обвинения на дъщеря му Дилън в сексуален тормоз.

Вижте още: „АМАЗОН“: УДИ АЛЪН САМ СИ Е ВИНОВЕН ЗА ПРОВАЛА НА ФИЛМИТЕ МУ

Анджелика Хюстън се присъединява към Хавиер Бардем в отказа му да бойкотира режисьора. Сред тези, които заявиха, че никога повече не биха снимали с Алън, са Грета Геруиг, Тимоти Шаламе, Колин Фърт, Ребека Хол…

Хюстън разсъждава и върху друг популярен случай – обвинението в изнасилване на непълнолетна срещу Роман Полански от 1977 г. В делото срещу режисьора тя е ключов свидетел, тъй като по време на предполагаемото престъпление Хюстън също се намира в къщата на Джак Никълсън (на следващия ден е задържана за притежание на кокаин).

Актрисата твърди, че тогавашното поведение на Полански е част от „цялото плейбойско движение” от онова време и смята, че влечението към непълнолетни момичета е било „задължително за повечето хора като Роман, израснали с европейската чувствителност”. Като пример дава себе си като тийнейджър, когато „всички по-възрастни мъже те сваляха”. Въпреки това, Полански „вече е платил цената”, смята актрисата. През 1978 г. той напуска САЩ, след като се признава за виновен по едно от обвиненията – сексуален акт с непълнолетна. От тогава отказва да се върне в Америка, за да избегне съдебното преследване.

Хюстън коментира и Тамбор, с когото е работила по телевизионния сериал „Transparent”. През 2018 г. той е уволнен, след като е обвинен в сексуален тормоз от свои колеги – но според актрисата става дума за „погрешна интерпретация” на действията му.

Досега, ако става дума за мен, никой не е казвал или правил нещо неуместно. Ние, актьорите, трябва да чувстваме, че можем да говорим и правим неща без непременно да бъдем съдени за тях, особено от останалите от актьорския състав или екипа”, смята Хюстън.

Но признава, че също има истории, актуални в ерата на #MeToo – не за сексуален тормоз, но за унижение и неразбиране от висшестоящи.

Мъжете го правят често, но не мисля, че дори в половината от времето осъзнават, че го правят”, коментира тя.

Анджелика Хюстън е на мнение, че няма особена промяна в мъжкото поведение, откакто е започнало движението #MeToo. Големият проблем тя открива по-скоро в мъжкото превъзходство в индустрията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах