POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анджелина Джоли премахна яйчниците си

Актрисата призова жените по света да са по-бдителни за здравето си

Преди две години Джоли си направи двойна мастектомия. - Анджелина Джоли премахна яйчниците си

Преди две години Джоли си направи двойна мастектомия.

Яйчниците и фалопиевите тръби на Анджелина Джоли са премахнати оперативно, потвърди самата актриса. Причината за интервенцията е да се предотврати развитието на рак на яйчниците – болестта, която убива майката на Джоли на 56-годишна възраст.

„Докторите ми казаха, че трябва да прибегна до превантивна хирургия около десетилетие преди ранната фаза на рака на роднините ми по майчина линия, – разкри актрисата в „Ню Йорк Таймс“. – Ракът на яйчниците на майка ми бе диагностициран, когато тя беше на 49 години. Сега аз съм на 39“.

Преди две години Анджелина Джоли си направи двойна мастектомия – отстраняване на двете гърди. Причината за радикалната превантивна намеса бе констатацията на лекарите, че актрисата е носител на ген, причиняващ рак на гърдата, и рискът да заболее може да бъде намален само по този начин.

Тогава Джоли призна за операцията си, за да прикани жените по света да проявяват повече загриженост за здравето си и да си направят ДНК-тестове за опасния ген. Ранното откриване и лечение на рака на яйчниците е рядкост, защото този тип рак много бързо се отделя от фалопиевата тръба или повърхността на яйчника и се разпространява из тялото, което го прави труден за откриване, а изходът почти винаги е фатален.

В случая на Джоли е открит малък доброкачествен тумор на единия яйчник, но никакви следи от рак в тъканите. Между рака на гърдата и на яйчниците има основна разлика – при първия, случай в семейството не означава по-висок риск за потомците, докато във втория – да си носител на опасния ген те поставя в особено рискова група.

„В моя случай докторите се съгласиха, че хирургичната намеса и премахването на яйчниците ми е най-доброто решение заради гена – три жени в семейството ми вече са починали от рак“, обясни Джоли.

„Не е възможно да отстраня всеки риск и аз все още съм застрашена от рак. Ще търся всякакви естествени начини да заздравя имунната си система. Чувствам се женствена и стоя зад решенията, които вземам за себе си и семейството си. Поне зам, че децата ми никога няма да кажат – мама почина от рак на яйчниците“, обясни тя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС