Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анджелина Джоли продаде картина на Чърчил за рекордна сума

„Кулата на джамията Кутубия“, нарисувана от Уинстън Чърчил по време на Втората световна война

Уинстън Чърчил, „Кулата на джамията Кутубия“, 1943 г. Снимка: „Кристис“ - Анджелина Джоли продаде картина на Чърчил за рекордна сума

Уинстън Чърчил, „Кулата на джамията Кутубия“, 1943 г. Снимка: „Кристис“

Картината „Кулата на джамията Кутубия“, нарисувана от бившия министър-председател на Великобритания Уинстън Чърчил, бе продадена на търг срещу 8,2 млн. британски лири (около 9,5 млн. евро), съобщава аукционната къща „Кристис“, където на 1 март се състоя търг с произведения на съвременното британско изкуство.

Предварителната оценка на картината е била между 1,5 и 2,5 млн. паунда, но продажната цена е поставила рекорд за произведение на Чърчил. Досега платното е било собственост на Анджелина Джоли.

„Кулата на джамията Кутубия“ е единствената картина, нарисувана от Уинстън Чърчил по време на Втората световна война. Създадена е през януари 1943 г. в края на конференцията в Казабланка – първата среща на страните от антихитлеровската коалиция. Политикът художник пресъздава цветовете на мароканския залез, който наблюдавал, докато се разхождал с американския президент Франклин Рузвелт. По-късно платното било подарено на американския политик и било наследено от сина му Елиът Рузвелт.

На търга в понеделник е продадена още една картина на Чърчил – „Сцена от Маракеш”, на цена от 1,9 млн. британски лири (2,2 млн. евро). Това е четири пъти над обявената първоначална оценка.

Вижте още: КАРТИНА НА ЧЪРЧИЛ, ОЦЕНЕНА НА 500 ХИЛ. ПАУНДА, ОТИВА НА ТЪРГ

Чърчил се увлича от живописта късно, след като навършва 40 години, и успява да създаде 540 картини. Над 40 са посветени на Мароко. Повечето от тях се намират в частни колекции. Над 150 платна се съхраняват в Чартуел, имението в графство Кент, където Чърчил живее до смъртта си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС