Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анджелина Джоли режисира Том Харди във филм за военен фотограф

„Неразумно поведение“ ще разкаже биографията на фотожурналиста Дон Маккълин

Том Харди ще влезе в ролята на фотографа Дон Маккълин под режисурата на Анджелина Джоли. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Анджелина Джоли режисира Том Харди във филм за военен фотограф

Том Харди ще влезе в ролята на фотографа Дон Маккълин под режисурата на Анджелина Джоли. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Анджелина Джоли ще режисира биографичен филм за военния фотограф и фотожурналист Дон Маккълин, съобщава „Гардиън“. В главната роля ще влезе Том Харди. Филмът ще бъде адаптиран от сценариста Грегъри Бърк от автобиографичната книга на фотографа „Unreasonable Behaviour“ (Неразумно поведение).

85-годишният Маккълин е един от най-популярните и награждавани фотографи с кадрите си от военните конфликти, в които Америка взима участие в последните години. Отразява и други конфликти и бедността, която непременно следва сраженията. Роден в Лондон, той работи като фотографски асистент по време на Суецката криза докато не продава първата си снимка на „Обзървър“ през 1959 г.

Между 1966 и 1984 г. работи като кореспондент в чужбина за „Съндей таймс мегъзин“. Отразява кризите във Виентам и Северна Ирландия и това му носи известна популярност.

„Бях привлечена от уникалната комбинация от безстрашност и човечност у Дон Маккълин – коментира Джоли. – Неговата отдаденост на истината за войната, неговата емпатия и респект към онези, които страдат от нейните последици. Надяваме се да направим филм, който не прави компромис с фотографията на Дон, за невероятните хора и събития, на които той става свидетел и за падението и възхода на една уникална ера в журналистиката.“

Повечето от филмите на Джоли като режисьор се занимават с истории, развили се по време на конфликти от съвременната история. Дебютът ѝ през 2011 г. „Земя на кръв и мед“, разказва любовна история от времето на войната в Босна, докато „Unbroken“ (2015) е адаптация на мемоарната книга на олимпийския бегач Луис Замперини, заловен от японците през Втората световна война. Същата година излиза и „By the Sea“ – любовна история, заснета от Джоли по време на медения ѝ месец с бившия ѝ съпруг Брад Пит и това се оказва продукцията, която убеждава Маккълин, че актрисата е най-подходящият човек, който да разкаже историята му.

Гледайки последният филм на Анджелина от Камбоджа и предвид, че съм прекарал толкова много време през войната там, бях много впечатлен от това как тя направи толкова силна и точна репрезентация на мястото по онова време – казва той. – Чувствам, че съм в сигурни, способни и професионални ръце с нея.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg