Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анджело, това е „Туин Пийкс“ (видео)

Как Дейвид Линч и Бадаламенти създадоха музиката за култовия сериал

Дейвид Линч прегръща Анджело Бадаламенти. До тях – операторът Фредерик Елмс. - Анджело, това е „Туин Пийкс“ (видео)

Дейвид Линч прегръща Анджело Бадаламенти. До тях – операторът Фредерик Елмс.

Музикалната картина на „Туин Пийкс“ несъмнено е една от най-запомнящите се в историята на телевизията. Още при първите звуци от мелодията всеки влиза в мрачните гори на зловещото градче, вижда Лора Палмър пред себе си, чува далечен зов на сова. Но как е създадена темата? Композиторът Анджело Бадаламенти разказва за това в документален филм от 2007 г. – „Тайни от друго място“, заснет точно десетилетие преди възраждането на сериала преди няколко дни.

В клипа Бадаламенти показва кийборда, на който са измислени всички от важните мелодии в първите два сезона на сериала. Композиторът разказва как двамата с Дейвид Линч седнали един до друг и режисьорът му описал какво вижда в мрачните гори – мекия вятър сред чинарите, ясната луна, звуците на сова в далечината.

„Просто ме закарай там“, казал му Линч.

Историята продължава с началото на мелодията, забавянето на темпото („виждах как Дейвид визуализира“, казва Бадаламенти) сетне режисьорът включва и Лора Палмър, тъжно и много самотно момиче.

На този момент от видеото всеки почитател на „Туин Пийкс“ застива, чувайки изграждането на темата, която толкова пъти е карала косъмчетата по врата му да настръхват.

„Анджело, това е „Туин Пийкс“ – заявил накрая Дейвид Линч, прегърнал композитора и му казал: – Не променяй и една нота. Аз видях „Туин Пийкс“.“

Предлагаме ви и сами да видите разказа на Анджело Бадаламенти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg