Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Анe-Софи Мутер спря концерт, когато зрител започнал да снима

„Или ще спрете записа, или ще си тръгна”, обърнала се цигуларката към човека със смартфона в залата

Германската цигуларка Ане-Софи Мутер е един от най-големите изпълнители от класическата сцена на нашето време. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Анe-Софи Мутер спря концерт, когато зрител започнал да снима

Германската цигуларка Ане-Софи Мутер е един от най-големите изпълнители от класическата сцена на нашето време. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смартфоните доминират все повече живота ни и за мнозина това започва да се превръща в проблем – например по време на музикални събития. Дали опитът на Ане-Софи Мутер сочи, че класическата музика е последната граница за масовата лудост „да уловим момента“, се питат в classicfm.com и разказват случай в Синсинати, САЩ.

Прочутата цигуларка Ане-Софи Мутер била по средата на Концерта за цигулка на Бетовен, когато отблясъците на смартфон смутили изпълнението ѝ. Мутер изпълнявала бавната част на концерта, когато неочаквано спряла да свири и се обърнала към човек от първите редове в залата, който снимал изпълнението ѝ с телефона си. Цигуларката помолила зрителя да прибере телефона си и в края на размяната на реплики му казала:

„Или ще спрете записа, или ще си тръгна”.

След като нарушителят бил изведен от концертната зала, Мутер и диригентът Юн Сун Ким започнали отново бавната част на концерта.

Остин Ларсон, музикант от Балтиморския симфоничен оркестър, който бил сред публиката, описва инцидента във Фейсбук:

„Уважавайте художествените форми: тази вечер в Синсинати Симфоничният оркестър и нашите патрони станахме свидетели на сюрреалистичен спектакъл за цигулка и Бетовен, когато солистката Ане-Софи Мутер спря рязко по средата на втората част, за да се обърне към човек от публиката – на вид не повече от 20-годишен, който правеше видеозапис от втория или третия ред.

Нарушителят имаше наглостта да се изправи (!) и да поведе спор, и скандалът приключи едва когато президентът на симфоничния оркестър в Синсинати стана от мястото си, за го изведе от залата, преди втората част да започне отново.

Извинете, маестро Бетовен, за ужасното оскверняване на вашата музика и допълнително извинение от името на милениумите за толкова лошото представяне на нашето поколение.

Невероятно!”

Докато смартфоните са сравнителна рядкост в концертите с класическа музика на живо (в България практиката сочи друго – бел. ред.), те са все по-често срещан проблем в поп и рок концертите, отбелязва classicfm.com. През юни в Гластънбъри поп изпълнителката Били Айлиш призова хората сред публиката с вдигнати смартфони „да изживеят момента“, а не да го гледат през екраните на телефоните си:

„Всички тук се опитваме да изживеем този момент – каза 17-годишната американска певица. – Ако много искате да снимате, добре – но поне дръжте телефоните близо до лицето си.”

Тя се присъедини към дългия списък с изпълнители, сред които „Гънс енд Роузис”, Алиша Кийс, Кендрик Ламар и Адел, които са се оплаквали от телефоните на зрителите по време на концертите си.

Различните изпълнители и оркестри имат различни подходи към използването на телефони от зрителите по време на концерти. Стинг, например, окуражава публиката да снима и да качва снимки и видеа в социалните мрежи.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах