Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ангел Игов лауреат на германска литературна награда

„Кротките“ е сред шестте книги победители, които ще си поделят първото място

Писателят Ангел Игов. Снимка: Ивайло Хранов - Ангел Игов лауреат на германска литературна награда

Писателят Ангел Игов. Снимка: Ивайло Хранов

Романът „Кротките“ на Ангел Игов е сред шестте книги, наградени с Международната литературна награда за чуждестранна проза, връчвана годишно от немския център „Haus der Kulturen der Welt“ и фондацията „Elementarteilchen“. Отличията са две и се присъждат на автори на съвременна международна литература и на преводачите им на немски език.

Обикновено призът се връчва на едно издателство, но в тези несигурни за книгоиздаването времена наградата ще бъде поделена между всички номинирани в двете категории, съобщават организаторите. Вместо издателството на един роман да получи паричната награда от 20 хил. евро, а издателството, отличено с превод, да получи 15 хил. евро, през 2020 г. всичките 6 романа с авторите и преводачите си, попаднали в краткия списък, ще си поделят награден фонд от 36 хил. евро, съобщава „Дойче Веле“.

Предимството на решението на журито е, че така наградата ще почете гласове, идващи от четири континента – Азия, Африка, Европа и Северна Америка.

Тези романи ни показват, че светът е пълен с възможности и свидетелстват за голямото му разнообразие, независимо от езика, на който са написани“, обосновават се от журито.

Това е първият български автор, отличен с тази награда. Досега само Георги Господинов е бил номиниран за нея през 2014 г.

„Кротките“ на Ангел Игов връща читателя в периода септември 1944 г. и след това. Той изследва патологичната трансформация на личността, озовала се случайно в епицентъра на терора и приела да стане негов инструмент. Под маската на идеологията избуяват комплекси, фобии и нездрави амбиции, които се превръщат във фактор, решаващ човешки съдби. В оригиналната наративна техника се преплитат класическият разказ и гласът на своеобразен хор от наблюдатели – обикновени хора от краен софийски квартал, обобщава Алек Попов. Чужди на политическата демагогия, цинични към обещанията за светло бъдеще, те инстинктивно долавят фалша на новия режим още в зародиш.

Вижте още: ХЛАДНОКРЪВНО ЗА НАРОДНИЯ СЪД

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах