Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ангел от ножове в памет на тийнейджърите, убити по британските улици

Скулптурата на Алфи Брадли напомня за Железния трон от „Игра на тронове“, който е направен от мечове. Снимка: Стопкадър - Ангел от ножове в памет на тийнейджърите, убити по британските улици

Скулптурата на Алфи Брадли напомня за Железния трон от „Игра на тронове“, който е направен от мечове. Снимка: Стопкадър

Художникът Алфи Брадли е направил скулптура от 100 хиляди ножа, за да напомня за стремителния ръст на нападенията с употреба на хладно оръжие във Великобритания, съобщава Би Би Си.

Почти 40 хиляди нападения с ножове и други остри предмети са били регистрирани в полицията през 2017 г. – което е най-високото ниво от седем години насам. Преди две години на излизане от клуб е пострадал и приятел на Брадли.

Всеки от стоте хиляди ножа в скулптурата е бил оръдие на престъпление – и на всяко острие е гравирано името на жертвата. Във Великобритания през 2017-а броят на този вид убийства се е увеличил с 22%.

Алфи Брадли е работил по произведението си повече от две години. Полицейски управления от различни градове са му предоставяли ножове, конфискувани при престъпления.

Скулпторът се надява да привлече вниманието към проблема, но все още не се е намерила община, която да експонира творбата. Властите в британските градове се опасяват, че скулптурата може да оскърби чувствата на роднините на жертвите на улични престъпници.

Ангелът продължава да чака. Междувременно от началото на тази година само в Лондон от намушване са загинали 55 души, предимно тийнейджъри.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90