Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ангелът на Кан

Статуя на Пьотр Стронски посреща гостите на хотел „Карлтън“. Днес започва филмовият фестивал

Едно от най-важните събития в света на световното кино започва утре, 11 май, и ще продължи до 22-и. Снимки: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO - Ангелът на Кан

Едно от най-важните събития в света на световното кино започва утре, 11 май, и ще продължи до 22-и. Снимки: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Статуя на ангел, който държи в ръце златна палма, посреща гостите на хотел „Карлтън“ на Лазурния бряг преди 69-ото издание на кинофестивала в Кан. Скулптурата е дело на Пьотр Стронски и ознаменува френско-руската военна дружба и 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Едно от най-важните събития в света на световното кино започва днес, 11 май, и ще продължи до 22-и. Тази година начело на журито, което ще решава чия кариера ще продължи под дебелата сянка на „Златната палма“, е австралийският режисьор Джордж Милър, до него са Кирстен Дънст, Валерия Голино, Ванеса Паради, Доналд Съдърланд, Мадс Микелсен, Катаюн Шахаби, Ласло Немеш и французинът Арно Деплешен.

Филмите, които ще имат премиери на Лазурния бряг, обаче са по-интересни от хората, които ще ги оценяват. И първият от тях е на един от най-любимите на европейската и френска публика американски кинематографисти – Уди Алън. Неслучайно той е единственият режисьор (сценарист, актьор), който трети път ще открие фестивала със свой филм.

Вижте още: КАН 2016: НАЙ-ОЧАКВАНИТЕ ПРЕМИЕРИ

Preparations - 69th Cannes Film Festival

Златната клонка – символ на филмовия фестивал в Кан.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg