Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Английският писател Джон льо Каре умира като ирландец в протест срещу „Брекзит“

Льо Каре, служил дълги години в тайните служби на родината си, искал да запази европейската си идентичност

Джон льо Каре (1931 - 2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Английският писател Джон льо Каре умира като ирландец в протест срещу „Брекзит“

Джон льо Каре (1931 - 2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джон льо Каре, писателят, възприеман като един от символите на английската култура, е запазил най-големия сюжетен обрат за почитателите си не за последния си роман, но за последните моменти от живота си – създателят на английския шпионин Джордж Смайли е починал като ирландец, разказва синът му, цитиран от „Гардиън“.

Писателят неведнъж е изразявал своите критики към Брекзит и искал да запази европейската си идентичност, затова получил ирландско гражданство преди смъртта си през декември 2020 г., споделя синът му за документална продукция за „Би Би Си Радио 4“, която предстои да бъде излъчена на 4 април.

„Преди смъртта си той вече бе ирландски гражданин – разказва Никълъс Корнуел, познат с писателския си псевдоним Ник Харкауей. – Подаръкът ми за последния му рожден ден бе ирландски флаг и на една от последните негови снимки, които пазя, той се е увил с него, усмихнат до уши.“

Льо Каре е автор на популярни трилъри като „Шпионинът, който дойде от студа“ и „Дама, поп, асо, шпионин“ и определяше Брекзит като „най-голямата катастрофа и идиотщина“ за Великобритания от Суецката криза насам. Писателят има ирландски корени – баба му е родом от Корк. На посещение в града, за да проучи произхода си, Льо Каре бил посрещнат топло от градска архивистка, която го посрещнала с думите „Добре дошли у дома“, разказва синът му.

Пътуването до Ирландия отключило „емоционална промяна“ у писателя и му дало нов поглед върху него самия, казва Филип Сандс, адвокат и писател, създател на документалното предаване за Льо Каре. Сандс бил негов съсед и приятел.

Роден като Дейвид Джон Мур Корнуел, Льо Каре завършва Оксфордския университет и още преди дипломирането си е вербуван от британското контраразузнаване. Първоначално преподава в най-престижното училище в Англия – колежа Итън, а по-късно минава на щатна работа в контраразузнаването. От 1959 г. Льо Каре работи в британското посолство в Бон като агент на британските тайни служби. По това време започва да пише романите си за шпионите през Студената война. Когато книгите му започват да носят все повече успех и приходи, той напуска държавната служба.

Служил на страната си години наред, в интервю за „Гардиън“ от 2019 г. той споделя, че чувства „връзките си с Великобритания силно отслабени“ в последните години от преговорите за Брекзит. В документалното предаване за писателя Сандс разказва за живота му и за връзките му с родината. Самият той едва наскоро научава за ирландското гражданство, разказва в статия за „Таймс“.

Вижте още: ДЖОН ЛЬО КАРЕ: БРЕКЗИТ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА

„Не знаех за това, когато сме се виждали, нито, когато се разрових в архивите преди няколко седмици, за да създам предаването за личността и родината му. В крайна сметка изникнаха три странидържавата, където е домът му, държавата, където е духът му, и държавата на предшествениците му“, разказва Сандс.

Страната, където е духът му, всъщност е Германия, където Льо Каре получава медал „Гьоте“, уточнява „Гардиън“.

„На 16 години реших, че 11-годишният тежък труд в пансиона-гулаг на английското училище е достатъчен за всеки и през 1949 г. – само четири години след края на войната – се прехвърлих в Берн, Швейцария, решен да прегърна германската душа“, казва авторът през 2010 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg