POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Английският съд: Вече всеки може да пише за Шерлок Холмс

Бенедикт Къмбърбач е най-великият Шерлок Холмс на екрана, смятат мнозина критици. - Английският съд: Вече всеки може да пише за Шерлок Холмс

Бенедикт Къмбърбач е най-великият Шерлок Холмс на екрана, смятат мнозина критици.

През юни английският съдия Пошнър отсъди, че заветът на Шерлок Холмс е публична собственост и че всеки може да дописва неговите перипетии.

Това решение е базирано на изтичането на авторските права на повечето от историите за легендарния детектив на сър Артър Конан Дойл, написани преди 1923 година. То беше провокирано от искането на правопритежателите на творбите на легендарния автор да бъде забранено на американския автор Лесли Клингер да пише разкази, чийто главен герой е Шерлок Холмс.

Преди два дни същият съдия отсъди фамилията на Дойл да плати 30 хиляди паунда на Лесли Клингер, защото над него е била упражнена „форма на изнудване” според Пошнър. Магистратът дори похвали американския автор за „добрата служба в услуга на обществото”.

Съдията загатна и това, че управниците на правата на Артър Конан Дойл може би нарушават антитръстовите закони, приканвайки Amazon и други продавачи на литература да блокират продажбите на творбите на Лесли Клингер.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg