Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Английският все по-малко важен в Европа

Езикът губи значението си след Брекзит, каза Жан-Клод Юнкер

Ние ще водим справедливи преговори с нашите британски приятели, но нека не забравяме, че ЕС не изоставя Великобритания – а Обединеното кралство изоставя ЕС, което е доста по-различно, каза Жан-Клод Юнкер във Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Английският все по-малко важен в Европа

Ние ще водим справедливи преговори с нашите британски приятели, но нека не забравяме, че ЕС не изоставя Великобритания – а Обединеното кралство изоставя ЕС, което е доста по-различно, каза Жан-Клод Юнкер във Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английският губи значението си в Европа, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На пресконференция във Флоренция, Италия, той говори за напрежението между правителството на Обединеното кралство и Европейските институции във връзка с преговорите по Брекзит, съобщава Би Би Си.

Бавно, но сигурно английският губи значение в Европа. Това е и заради Брекзит, но и заради предстоящите избори във Франция“, мотивира той защо предпочита да говори на френски.

Юнкер нарече британското решение за напускане на ЕС „трагедия“. Но обясни това на английски. Реакцията на публиката беше смях и аплодисменти,  докато самият Юнкер  се усмихваше кисело:

„Ние ще водим справедливи преговори с нашите британски приятели, но нека не забравяме, че ЕС не изоставя Великобритания – а Обединеното кралство изоставя ЕС, което е доста по-различно“.

По-рано премиерът на Великобритания Тереза Мей обвини някои европейски служители, че се опитват да повлияят на парламентарните избори в Обединеното кралство на 8 юни.

Атмосферата между правителството на Тереза Мей и Комисията се влоши, след като миналата седмица германският вестник „Франкфуртер Алгуемайне цайтунг“ публикува разказ за вечерята на Тереза Мей с Юнкер в Лондон.

Според Юнкер, след вечерята той бил „10 пъти по-скептичен от преди“. Г-жа Мей нарече репортажа „Брюкселски клюки“. Тя даде да се разбере, че не желае никакво предварително изтичане на информация от преговорите – но мнозина се съмняват, че подобна секретност е възможна и постижима, след като Брекзит засяга интересите освен на Великобритания, и на още поне 27 европейски страни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg