Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Англиканската църква: Приемете самотните, дори Исус е бил необвързан

Църквата на Англия изоставя древната доктрина, че семействата с деца стоят най-високо в религиозната общност

Йоркската катедрала, седалище на архиепископа на Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Англиканската църква: Приемете самотните, дори Исус е бил необвързан

Йоркската катедрала, седалище на архиепископа на Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необвързаните хора трябва да бъдат уважавани наравно с останалите, които са намерили партньор в живота, заявиха официално от Църквата на Англия. „Самотата не бива да се разглежда като по-маловажна от живота в двойка“, защото дори самият Исус е бил необвързан, се казва в доклад, именуван „Любовта има значение“ и цитиран от „Гардиън“.

„Ние имаме изключителната възможност да преосмислим едно разнообразно общество, в което всички семейства и любящи взаимоотношения се ценят и укрепват, като се насърчава онази стабилност, която ни позволява да процъфтяваме в различни семейни съзвездия, включително да бъдем необвързани.“

Докладът от 236 страници е резултат от 2-годишно изследване на възприятието на връзките и семействата в църквата, поръчан от архиепископите на Кентърбъри и Йорк. Документът съдържа препоръка към Църквата на Англия да включи в програмите си подкрепа за връзки, за да „бъде на разположение на всички двойки, които планират да се оженят“.

„В идеалния случай подкрепата би била достъпна и за двойки, които планират съжителство, и за тези, които планират да сключат граждански брак“.

Призивите за уважаване на безбрачието и необвързаността бележат отклонение от доктрината на църквата, в която на почит са доживотният брак между мъж и жена, за предпочитане с деца. Вече повече от 20 години Англиканската църква признава браковете на разведени хора, а по-рано през годината потвърди одобрението си за гражданските бракове на еднополови двойки. Все още обаче няма разрешение за извършване на еднополови бракосъчетания в църковна церемония.

„Да си необвързан, може да е съзнателен избор – понякога правилният партньор все още не е срещнат, а понякога раздяла, развод или смърт са довели до загубата на партньор – се казва в доклада на църквата. – Неизбежно, но да си необвързан не предполага задължително целомъдрие, макар и това да е изборът на някои необвързани хора във вярващите общества. Комисията категорично смята, че необвързаните хора трябва да бъдат ценени като ядрото на нашето общество. Фактът, че самият Исус е бил необвързан, трябва да бъде достатъчен Църквата на Англия да приеме необвързаността и да не я разглежда по-ниско от живота на семейна двойка.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС