Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Англия купи бюрото на Дикенс за 780 хил. паунда

Реликвата, на която писателят е създал „Големите надежди“, е вече в музея

Вече всеки да може да види бюрото на Дикенс. - Англия купи бюрото на Дикенс за 780 хил. паунда

Вече всеки да може да види бюрото на Дикенс.

Бюрото, на което Чарлс Дикенс е написал „Големите надежди“, най-сетне ще бъде изложено пред публика – в един от последните му домове на „Даути Стрийт“, където се намира Дикенсовият музей в Лондон. Институцията получи дълго исканата сума от 780 хиляди паунда, за да купи писалището и стола към него, които досега винаги са били в частни колекции.

Реликвите са се предавали през различни членове на семейството на Дикенс след смъртта през 1870 г., но през 2004 г. бяха продадени на търг за благотворителност. В момента те вече са изложени в музея в чест на автора. Ако не бяха откупени от него, с пари от Националния фонд за културното наследство, те щяха да бъдат предложени на публичен търг.

„Празният стол“ е една от картините, заради които писалището на Дикенс е прочуто.

„Празният стол“ е една от картините, заради които писалището на Дикенс е прочуто.

Писателят е творил на това бюро в къщата, където е живял последно – в Кент. Освен „Големите надежди“, на него е написан още „Нашият общ приятел“ и недовършеният „Мистерията на Едуин Друд“. В годината на смъртта на Дикенс писалището е направено известно от две картини – „Празният стол“ на Люк Филдс и „Мечтата на Дикенс“ на Робърт Бъс.

„Щастливи сме, че вече имаме иконичните бюро и стол на Чарлс Дикенс за постоянната си експозиция“, каза директорът на музея Робърт Мойе и добави: „Те имат уникално място в нашето литературно наследство и беше време да бъдат осигурени за ползите на всички наши посетители“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg