Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Англия не връща статуи на Гърция, дава ги под наем в Ермитажа

Британците с нови аргументи защо държат културно наследство, прибрано по време на окупация

Руски деца разглеждат в Ермитажа статуята на бог Илисос, дадена под наем от Британския музей. - Англия не връща статуи на Гърция, дава ги под наем в Ермитажа

Руски деца разглеждат в Ермитажа статуята на бог Илисос, дадена под наем от Британския музей.

Британският музей правилно е дал под наем на Ермитажа част от мраморните статуи от Партенона, заяви Саджид Джавид, министър на културата на Великобритания. Според члена на Консервативната партия, смятан за един от възможните наследници на премиера Дейвид Камерън, културните бойкоти не вършат работа.

В реч пред Съюза на еврейските студенти Джавид, който е от пакистански произход, отбеляза, че решението статуята на древногръцкия речен бог Илисос да бъде изложена в Ермитажа в Санкт Петербург е правилно, въпреки бурните обществени критики.

Творбата е част от културното наследство, което Гърция настоява да й бъде върнато. В адвокатския колектив, който се бори статуите да бъдат върнати в Атина, е и съпругата на Джордж Клуни Амал Аламудин. Според гърците, навремето лорд Елджин, който е бил британски посланик в двора на турския султан, се е сдобил с античните експонати от Акропола не със съгласието на Гърция, а след сделка с турските власти, които по това време са окупатори на страната.

През годините британците са изтъквали различни аргументи да задържат ценните статуи. Доскоро те твърдяха, че Гърция не притежава достатъчно авторитетен музей, в който да полага сериозни грижи за своите съкровища, но впоследствие бе построен Музей на Акропола. Сега англичаните вече изтъкват, че присъствието на тези произведения в английската столица обслужва най-добре интересите на публиката, там те могат да бъдат видени и оценени по-добре в контекста на световната култура.

„Великобритания е сред водещите държави, които налагат икономически санкции на Русия заради действията й срещу Украйна. Но това не означава да забраним на Британския музей да даде под наем в Санкт Петербург част от статуите на Партенона. Културата е по-важна от политиката“, избягва въпроса около произхода на гръцките статуи Саджид Джавид.

Министърът смята, че културата и изкуството трябва строят мостове, а не да ги рушат. „Никой не бива да забранява нещо да бъде изложено в галерия или да казва на другите какво могат или не могат да решават за себе си. Това е повече от очевидно, но за съжаление не всички са съгласни“, отбеляза 45-годишният политик.

„Не вярвам в артистичните или културни бойкоти. Както сме отбелязвали многократно, културният бойкот няма да постигне нищо. Той би бил излишно разделящ и би бил в разрез с дългата история на културна свобода, която в тази държава ценим толкова много“, завърши Саджид Джавид.

Британският министър на културата Саджид Джавид избягва въпроса с произхода на гръцките статуи в Британския музей. Смята, че културата трябва да гради мостове, а не да ги разрушава.

Британският министър на културата Саджид Джавид избягва въпроса с произхода на гръцките статуи в Британския музей. Смята, че културата трябва да гради мостове, а не да ги разрушава.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90