VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анимационен филм помага на децата да разберат войната в Украйна

В „Доброто винаги побеждава” ситуацията между двете държави е представена като училищен тормоз

Във филмчето са представени Микола и Иван, двама приятели, чиито пътища се разделят. Снимка: Стопкадър - Анимационен филм помага на децата да разберат войната в Украйна

Във филмчето са представени Микола и Иван, двама приятели, чиито пътища се разделят. Снимка: Стопкадър

Детски анимационен филм разказва простичко за това защо и как избухна войната на Русия срещу Украйна. Филмчето, наречено „Доброто винаги побеждава” е дело на украински аниматори и е публикувано в Ютюб на украински, руски и английски, съобщава украинската медия ТСН.

Авторите отбелязват, че не могат да пренебрегнат манипулацията на фактите за събитията в Украйна и да оставят без отговор откровената пропаганда, насочена към най-малките деца в Русия. Наскоро руските власти дори организираха всеруски урок, в който се опитаха да наложат на всички руски ученици идеята за „освободителна операция”.

Във филмчето се разказва историята на две момчета – Микола и Иван – които дълго си играели заедно, но на Иван не му харесвало, когато Микола иска да играе с други деца. Освен това Иван – като типичен училищен насилник – се опитва да прехвърли вината за поведението си върху Микола. Историята е разказана простичко, като училищен тормоз, с разбираеми понятия и добронамерено дори към хулигана Иван, който е облечен с блузка с руското знаме.

„Сега е време, когато не просто защитаваме границите и градовете си, стоим на стража в името на безопасността и живота. Сега е време, когато е важно да удържим и информационния фронт. И да говорим с всяка аудитория на езика, който тя ще чуе и ще може да разбере. Този анимационен филм е отговор на манипулативната дезинформация, която разпространява и насажда Руската федерация. Той е разбираем за деца, по-големи от 3 години и ще помогне на възрастните да намерят думи, с които да обяснят ставащото”, разказват авторите.

Предстои филмчето да бъде преведено и на други езици.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90