Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анимационно кино от цял свят в „Люмиер“

Световен фестивал гостува на НДК в края на януари 2016-а

В тазгодишния Световен фестивал на анимационния филм участваха 95 филма от 33 държави, подбрани от над 1000 заявки. Голямата награда отиде при „Песен за морето“ на ирландския режисьор Том Мур. - Анимационно кино от цял свят в „Люмиер“

В тазгодишния Световен фестивал на анимационния филм участваха 95 филма от 33 държави, подбрани от над 1000 заявки. Голямата награда отиде при „Песен за морето“ на ирландския режисьор Том Мур.

Най-доброто от анимационното кино за изминалата година ще може да се види в края на януари догодина в „Люмиер“. Световният фестивал на анимационния филм – Варна гостува на Националния дворец на културата с разширена програма от 29-и до 31-и през следващия месец.

Зрителите в София ще имат възможност да се срещнат с множество пъстри идеи, изпълнени с разнообразни техники като куклена анимация, пластилин, изрезка, както и класическа рисувана и 3D анимация за малки и големи.

„Чудесно е, че Националният дворец на културата се превърна в онова средище на изкуствата, което трябва да бъде – заяви директорът на фестивала проф. Анри Кулев. – Имахме ползотворни срещи с господин Боршош и смятам, че толкова голям световен фестивал не бива да бъде ограничен само в рамките на Варна, а има своето място и в София. Надявам се успешното ни съвместно сътрудничество да продължи и в бъдеще.“

0-WFAF-NDK-2016-BGОсобено място в рамките на събитието ще имат детските анимационни работилници, както и представянето на студентски филми от различни университети, в които се изучава анимация. Работилниците за малките автори ще се проведат от 28-ми до 31-ви януари в Зала 4.

Във фестивала е включена и изложба под надслов „Автори-художници“, събрала най-доброто от няколко поколения български аниматори. Тя може да се разгледа във фоайето на Полуетаж-изток от 19 до 31 януари. Официалното откриване на изложбата е на 19-и януари (вторник) от 18:30 часа.

Сред авторите в експозицията са Тодор Динов, Доньо Донев, Иван Веселинов, Стоян Дуков, Иван Андонов, Андрей Кулев, Анна Харалампиева, Анри Кулев, Антоанета Четрафилова, Асен Мюнинг, Аспарух Петров, Ася Кованова, Атанас Василев, Борис Праматаров, Борислав Деспотов, Велислав Казаков, Велислава Господинова, Витко Боянов, Владимир Шомов, Десислава Бонева, Димитър Василев, Дмитрий Ягодин и др.

„Особено съм щастлив, че ще успеем да покажем на стотици деца, чрез детската ни работилница, чудния свят на анимацията, както и да съберем заедно и да покажем творчеството на няколко поколения аниматори – коментира директорът на НДК Мирослав Боршош. – Това е част от услията ни НДК да стане мост между поколенията в изкуството, за да могат да си предават един на друг вдъхновението и таланта си.“

В тазгодишния Световен фестивал на анимационния филм участваха 95 филма от 33 държави, подбрани от над 1000 заявки. Голямата награда отиде при „Песен за морето“ на ирландския режисьор Том Мур.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg