Софийска филхармония МЕГАБОРД

Анимационно студио може да затвори заради недостиг на пластилин

Всички налични количества са използвани за нов филм „Уолъс и Громит“

Първият филм „Уолъс и Громит“ излиза още през 1989 г. Снимка: Стопкадър - Анимационно студио може да затвори заради недостиг на пластилин

Първият филм „Уолъс и Громит“ излиза още през 1989 г. Снимка: Стопкадър

Анимационното студио „Аардман“, създало известните филми „Уолъс и Громит“, „Тайните служби на Дядо Коледа“, „Бягството на пилето“ и др., може да затвори поради недостиг на пластилин, разказва британското издание „Телеграф“.

През последните 50 години студиото използва пластилин на компанията „Нюпласт“, който единствен отговаря на изискванията за плътност при създаване на покадрова анимация. През март тази година обаче фабриката в английското градче Торки бе затворена. Преди това „Аардман“ успя да изкупи целия склад с готов пластилин, но той бе използван изцяло за създаването на нов филм „Уолъс и Громит“, който ще излезе през 2024 г.

Франчайзът „Уолъс и Громит“, съставен от няколко късометражни и 2 пълнометражни филма, е печелил 3 „оскара“, в него участват с гласовете си някои от най-знаменитите британски актьори като Ралф Файнс и Хелена Бонам Картър.

В момента „Аардман“ изцяло са преустановили разработката на нови проекти. Възможно е в бъдеще студиото да създаде изцяло собствен пластилин, специално предназначен за покадрова анимация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg