Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

Да излезем от апатията си към чуждите страдания, призова художникът - лауреат на наградата „Генезис“

Аз съм художник, не политик, и усещам, че трябва да говоря срещу апатията към чуждите страдания, казва Аниш Капур. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Аниш Капур дари $1 млн. в помощ на бежанците

Аз съм художник, не политик, и усещам, че трябва да говоря срещу апатията към чуждите страдания, казва Аниш Капур. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аниш Капур заговори срещу „отвратителните правителствени политики“ към бежанците, след като беше обявен за лауреат на тазгодишната награда „Генезис“. Художникът заяви, че иска да използва отличието, наречено от списание „Тайм“ еврейската нобелова награда, за да освети тежкото положение на бежанците.

Капур, който в момента живее във Великобритания, е роден в Мумбай в семейството на индиец и жена от ирако-еврейски произход. Той ще дари паричната премия към наградата си – 1 милион щатски долара, за да помогне на хората, които бягат от война или преследвания.

В свое изявление художникът казва, че трябва „да говори срещу апатията към чуждите страдания“ и добавя:

„Еврейската идентичност и история са били свидетели на повтарящи се обстоятелства на безразличие, преследване, Холокост. Отново и отново е трябвало да възвръщаме себе си и да преидентифицираме общностите си. Като наследници и носители на еврейските ценности е непристойно, следователно, за нас да не обръщаме внимание на тежкото положение на хората, които са преследвани, които са загубили всичко и трябва да бягат в смъртна опасност“.

Скулпторът продължава:

„Аз съм художник, не политик, и усещам, че трябва да говоря срещу апатията към чуждите страдания. Има над 60 милиона бежанци в света днес – без значение от географията на разселение, бежанската криза е точно тук, на прага ни.

Да изгубиш дома си, земята си, чувството за принадлежност – това е озадачаващо. Всичко, което ти остава, е едно тяло… колко ти остава преди и това да бъде изгубено?

Смятам, че в настоящия политически климат по света е по-важно отвсякога да продължим да стоим срещу отвратителните правителствени политики, които са в разрез с етиката ни и самите принципи на онова, което значи да бъдеш човек. Като евреи, ние трябва да поставим въпроса дали тази реалност е по-близо до дома, който бихме харесвали, и трябва да заклеймим изключващата политика, която твърди, че ни представлява“.

Нейтън Шарански, председател на комисията по избора на лауреата на наградата, коментира:

„В историята си еврейският народ е страдал не само от активен и насилствен антисемитизъм, преследван от малцинство, но също и от безразличието на мнозинството. Тази апатия е направила преследванията, кланетата и Холокоста възможни. Аниш Капур работи срещу нея през целия си живот. Неговото послание е ясно, силно и вдъхновяващо“.

Актьорът Майкъл Дъглас, предходен получател на отличието, каза:

„Настоящата бежанска криза е такава, каквато, за нещастие, всички ние добре познаваме. Посланието на Аниш Капур, че не бива да мълчим, е силно и важно. Неговото желание да помогне на разселените хора резонира с еврейския народ и с цялото човечество“.

Наградата – която се присъжда от Фондация „Генезис“, от израелския министър-председател и Еврейската агенция за Израел – „разпознава личности, които имат високи постижения и международна известност в своите сфери и чиито действия и успехи изразяват ангажимент към еврейските ценности, еврейската общност и Държавата Израел“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах