Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Анкета: Кой ще седне на Железния трон?

Те оцеляха до осми сезон. Кой ще се възкачи на престола във Вестерос? - Анкета: Кой ще седне на Железния трон?

Те оцеляха до осми сезон. Кой ще се възкачи на престола във Вестерос?

Краят на май ще даде отговори на някои много важни въпроси, вълнуващи прогресивното човечество от години. Например на 22 май (ако ЕС приеме тази дата) ще научим ще излезе ли най-накрая Великобритания от Обединена Европа или Брекзит ще се окаже трайно състояние като българския преход. На 26 май вечерта ще разберем хубав ли е бил денят за българската демокрация и дали Александър Йорданов и Лиляна Павлова ще седят един до друг в Европарламента. Но най-важният планетарен въпрос (отначало само за читателите, а през последните 8 години и за десетки милиони телевизионни зрители), ще получи своя дългоочакван четвърт век отговор седмица по-рано. Въпросът, разбира се, е „Кой ще седне на Железния трон?“.

Окончателния отговор ще научим на 20 май, когато HBO ще излъчи финалния 73-ти епизод на „Игра на тронове“, най-популярната политическа-фентъзи-екшън драма.

По света и у нас букмейкърите трескаво приемат залози за новия (или за някоя по-стара) властелин(ка) на Вестерос. Това е достатъчно значим повод да направим една анкета с вас, читателите на „Площад Славейков“. За ваше улеснение сме подготвили списък с 12 основни претенденти (подредени според шанса, който им дават букмейкърските агенции) с кратки информации за всеки.

1. Брандън Старк

Освен, че има синя кръв, у него има и нещо от Баба Ванга, а от това винаги има полза в политическите интриги.

2. Санса Старк

Тя преживя много и страда силно – а това винаги се харесва на избирателите. Но за жалост във Вестерос няма демокрация и никой не пита народа. От друга страна, Санса се е учила от двамата най-големи политически демагози – Церсей и Кутрето, а това, както сочи българският политически опит, също може да е много полезно (Бойко Борисов бе ученик на Тодор Живков и Симеон II).

3. Джон Сняг

Той е същински Исус Христос – с неясен произход, възкръсна по Великден и за разлика от другите двама възкресени в сериала, има добър външен вид и се харесва на жените и роднините си.

4. Петир Белиш – Кутрето

Кутрето е чудесен пример за самосъздал се мъж, който не е роден със сребърна лъжичка в устата. Това едва ли ще му помогне да седне на Железния трон, ако наистина е мъртъв. Но както знаем, той е голям майстор на интригите, така че всичко, което му се случва, може да бъде поставено под съмнение.

5. Денерис Таргариен

Ако властелин на Железния трон се ставаше с общонародни избори, Денерис щеше да има най-голям шанс, благодарение на популисткото си поведение и някои специални средства за масово поразяване, които все още не са се изчерпали.

6. Тирион Ланистър

Дребен, умен, циничен и забавен. Все качества, които са необходими за успешна политическа кариера. От друга страна е прекалено умен, за да се стреми към Железния трон, и прекалено откровен за истински политик.

7. Нощният крал

Този персонаж е истинска загадка. Той не иска Железния трон, а много повече – той иска всичко. И понеже не е участвал в никакви политически дебати, никой няма с какво да му възрази.

8. Джендри

Може и да сте го забравили, но той едва ли е забравил Железния трон. Шансовете му не изглеждат големи, но да не го мислим толкова – той си има добър занаят.

9. Аря Старк

Тя е момиче, което знае как да се погрижи за себе си, как да се справи с всеки противник и как да бъде точно такава, каквато налагат обстоятелствата – пък ако ще да я наречем двулична (всъщност, с много повече лица). Може да седне на Железния трон, без дори да разберем, че е тя.

10. Церсей Ланистър

Борбата на Церсей е не да седне на Железния трон, а да не стане от него.

11. Самуел Тарли

Сам Тарли е възпълен и е чел много повече от две книги. Първото му дава добър шанс в българската политика, но второто – едва ли. Във Вестерос изглежда нещата стоят по съвсем различен начин.

12. Горските чеда

Честно казано, не можем дори да си представим защо букмейкърите са включили Горските чеда сред претендентите за трона – макар че техният случай няма да е прецедент в историята. Да си спомним как едни други горски чеда (шумкарите) слязоха от планината и с помощта на Червените бродници седнаха на трона.

13. Друг

В игрите на тронове, не само във Вестерос, често има неочаквани обрати и на Железния трон може да се възкачи някой периферен участник. Може да ни пишете кой според вас би бил той на адрес: mail@ploshtadslaveikov.com.

***

Може да гласувате само веднъж до 14 април, ден преди премиерата на първия епизод на „Игра на тронове“ в България.

„Площад Славеков“ не носи отговорност в случай, че никой от гореизборените не седне на трона поради анти-монархически преврат, който да обяви СВНР (Съюз на Вестероските Народни Републики) или СВЩ (Съединени Вестероски щати).

Десетима от позналите победителя във войната за Железния трон ще получат награди от „Площад Славейков“ след финала на „Игра на тронове 8“. За да участвате в нашата игра, добавете вашите име и мейл във формата след анкетата. Десетте имена ще бъдат избрани в редакцията на „Площад Славейков“ чрез жребий.

Кой ще седне на Железния трон?

 • Джон Сняг (30%)
 • Денерис Таргариен (14%)
 • Тирион Ланистър (12%)
 • Санса Старк (10%)
 • Нощният крал (7%)
 • Друг (5%)
 • Брандън Старк (5%)
 • Самуел Тарли (5%)
 • Джендри (4%)
 • Аря Старк (4%)
 • Петир Белиш – Кутрето (2%)
 • Церсей Ланистър (2%)
 • Горските чеда (1%)
Зареждане ... Зареждане ...

  Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

  Ако не минава и ден, без да ни отворите...

  Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

  Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

  ДС