POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анна Нетребко се завръща на големите европейски сцени

Предстоят ѝ ангажименти в „Ла Скала“, Арена ди Верона и Берлинската държавна опера

Септември 2021 г. Анна Нетребко в изпълнение с Пласидо Доминго в Кремълския дворец в Москва по случай 50-годишнината на певицата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Анна Нетребко се завръща на големите европейски сцени

Септември 2021 г. Анна Нетребко в изпълнение с Пласидо Доминго в Кремълския дворец в Москва по случай 50-годишнината на певицата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анна Нетребко постепенно се завръща на големите европейски сцени, след като загуби почти всичките си ангажименти заради отказ да се дистанцира от Путин и да осъди руската инвазия в Украйна. Оперната певица ще се появи в „Макбет“, продукция на Берлинската държавна опера, а преди това ще има изяви в „Ла Скала“ и Арена ди Верона, става ясно от официалния ѝ сайт.

Новината за връщането на Нетребко в Държавната опера на Берлин бе посрещната с критика, но в изявление генералният директор на институцията защити решението:

„Анна Нетребко е чудесен творец и вече ясно е заела позиция с действията си – казва Матиас Шулц, цитиран от „Опера Уайър“. – Тя показа характер, доколкото това бе възможно за нея. Мисля, че трябва да ѝ дадем шанс. Би било фатално, особено на такова високо културно равнище, да възприемаме всички еднакво.“

От една от най-търсените оперни певици в света, Нетребко се превърна в нежелана след дългото си мълчание за войната в Украйна. Певицата бе отстранена от „Метрополитън опера“ заради отказа си да заеме позиция и излезе с изявление чак в края на март миналата година. Тогава тя отбеляза, че се е срещала лично с президента Путин само два пъти в живота си и изтъкна, че живее и плаща данъците си в Австрия. Нетребко използва изказването си и да осъди инвазията в Украйна, но от „Мет“ не промениха позицията си, въздържаха се и други световни институции. Междувременно певицата загуби и ангажиментите си в Русия и бе принудена да изтърпи принудителен отпуск от сцената.

Намеренията на Шулц да реабилитира звездата датират още от лятото на 2022 г.:

„За нас бе и все още е важно да се разграничим от инвазията, която нарушава международните закони. Това направи Анна Нетребко със своето изявление от края на март. Нетребко е изключителна певица и има дългогодишно партньорство с Държавната опера. Ето защо още тогава обявих, че искам първо да говоря лично с нея. Този разговор вече се състоя и бе важно да се случи. Говорили сме за ангажименти от есента на 2023 г.“

Рускинята, която има руско и австрийско гражданство, бе принудена да се оттегли от продукция на „Турандот“ на Държавната опера в Берлин през февруари 2022 г. Като причина тогава бяха посечени близките ѝ връзки с президента Владимир Путин. Тогава от институцията казаха в изявление, че „оттеглянето ѝ е факт, след като Държавната опера я помоли за де дистанцира от войната, започната от руското правителство срещу Украйна и която е в разрез с международното право“.  В същото изявление бе уточнено, че руските артисти все още имат място на сцената на оперния театър, защото за неговото ръководство е „особено важно да не подхожда с предразсъдъци“.

Други институции също вече включват Нетребко в афишите си, през летните месеци певицата ще пее в „Аида“, „Макбет“ и „Травиата“ на сцените на „Ла Скала“ и Арена ди Верона. През септември Нетребко ще излезе пред публика в Държавната опера в Берлин за няколко спектакъла, но с това приключват ангажиментите ѝ на по-големите сцени до края на годината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg