Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Анна Цолова напусна окончателно Нова

Обмислях от доста време да напусна активната журналистика. Не бях планирала момента, в който това се случи“, казва журналистката в интервю за „Жената днес“

„Всичко се е случило, когато и както е трябвало да се случи. Така разсъждавам. Няма драми и сълзи“, казва Анна Цолова пред „Жената днес“.  - Анна Цолова напусна окончателно Нова

„Всичко се е случило, когато и както е трябвало да се случи. Така разсъждавам. Няма драми и сълзи“, казва Анна Цолова пред „Жената днес“.

Анна Цолова няма да прави ново предаване по Нова. Журналистката е напуснала медията още през февруари, но съобщава това едва сега, в интервю за сп. „Жената днес“.

Цолова бе свалена от ефира на Нова, където водеше заедно с Виктор Николаев сутрешния блок „Здравей, България“, през септември миналата година. Обяснението бе, че подготвя ново „лайфстайл“ предаване. Предаването не започна, а продължителното мълчание за отсъствието на журналистката подхранваше слуха, че е отстранена заради неудобни въпроси.

„Миналото лято, в един особен момент телевизията ми предложи да започна подготовка за ново предаване извън новините и актуалната журналистика. Защо предаването не е в ефир? Не мога да отговоря на този въпрос. Мога само да кажа, че последните телевизионни проучвания показваха високо зрителско одобрение и доверие към мен и работата ми. През февруари, по мое желание, прекратих трудовия си договор с Нова“, казва Цолова пред „Жената днес“.

Журналистката споделя, че действително готвела телевизионен проект, различен от публицистиката – и обмисляла от доста време да напусне активната журналистика:

„Не бях планирала момента, в който това се случи“.

Запитана кой е избрал този момент, Цолова отвръща:

„Въпросът не е към мен“.

Бившата водеща на „Здравей, България“ обяснява, че у нея е изчезнал двигателят, който ѝ дава енергия да е „на педала“ по 15 часа на ден:

„Всеки взема решението си как да продължи, за да може да гледа хората в очите и да е чист пред съвестта си. И не трябва да позволява това, което не може да промени, да промени самия него“.

Мълчанието си около напускането на „Здравей, България“ Анна Цолова обяснява така:

„Мълчанието понякога казва повече от всички думи. За мен това е минало. Журналистът трябва да говори основно чрез работата си и по-малко за работата си. Това правех и аз. Като журналист съм говорила всеки ден и съм била честна със зрителите до последния си ефир. Защото така я разбирам професията – да слугуваш на фактите, а не на друго. Другото не се нарича журналистика.

През последната година чух безкрайно много пъти израза „Липсваш на екрана“. Казват ми го и познати, и непознати хора. Благодаря им от сърце. Днес обаче имам други планове за професионалното си развитие. Не виждам бъдещето си в новините и публицистиката“.

Цолова твърди, че никога не се е приемала за остър журналист – и била учудена, „че нормални и задължителни въпроси се приемат за смелост, героизъм и острота“:

„Задавала съм въпроси, според съвестта си и според стандартите, на които смятам, че трябва да отговаря един журналист. Но всяко нещо има своя край. През последните години виждам, че не малко колеги напуснаха активната журналистика. Явно не само аз съм се чувствала така“.

В момента журналистката се занимава с обучения под наслов „Говори, за да те видят“.

Интервюто на Анна Цолова в „Жената днес“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах