Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Аномалия на диригентския пулт на Филхармонията

Дирижира Стилиян Киров, солист на пианото е Петра Погади-Холендер

з4-годишният Стилиян Киров е музикален директор на Филхармонията в Илинойс. Снимка: Личен архив - Аномалия на диригентския пулт на Филхармонията

з4-годишният Стилиян Киров е музикален директор на Филхармонията в Илинойс. Снимка: Личен архив

Един от най-младите и талантливи български диригенти, 34-годишният Стилиян Киров, ще излезе скоро за първи път пред публика в столичната зала „България“. На 17 януари той ще дирижира концерт с произведения на Лист и Брамс. Гостуването му е част от 90-ия юбилеен сезон на Софийска филхармония.

„2019-а започва с вълнуващо завръщане у дома за концерт със Софийската филхармония и Петра Погади – написа Киров във Фейсбук. – Това е оркестърът, който чух на най-първия си концерт като дете. Оркестърът, който слушах всеки четвъртък в зала „България“, мечтаейки един ден да имам възможността да работя с тези невероятни музиканти. Чувствам се изключително привилегирован и щастлив, че този ден дойде!“

За него „Чикаго Трибюн“ пише, че е „свежа аномалия във време на млади диригенти, които приемат всеки подиум просто като още едно завоевание, с което да раздуят професионалните си биографии“. И все пак Стилиян Киров има забележителна за възрастта си кариера дотук. Завършва „Джулиард скул“ в Ню Йорк с награда за изключителни постижения, получава магистратура по дирижиране в „Екол Нормал дьо мюзик“ в Париж. Посещавал е майсторски класове на диригентите Курт Мазур и Майкъл Тилсън Томас.

Носител на първа награда на конкурса „Дебют Берлин“ през 2017-а, Киров дирижира Берлинската филхармония. В сезон 2017/18 е назначен за директор на Филхармонията на Илинойс с договор за 3 години. През 2016-а и 2017-а получава стипендията на Фондация „Солти“. Бил е помощник-диригент в Сиатълския симфоничен оркестър и Симфоничния оркестър в Мемфис. През сезон 2013/14 българинът е помощник-диригент на Бернард Хайтинк в Чикагския симфоничен оркестър и междувременно е дублиращ диригент на Стефан Дьонев на редица концерти с Бостънската филхармония.

Солист в концерта ще бъде словашката пианистка Петра Погади-Холендер, с концерти в Европа, САЩ и Китай. За нея специалистите отбелязват, че притежава „изключително сценично присъствие“.

Петра Погади е снаха на една от най-авторитетните фигури в музикалния свят – Йоан Холендер, дългогодишен директор на Виенската опера. Снимка: Личен архив

Петра започва да свири на пиано на 5 години. Две години по-късно вече е в курса за талантливи деца на частния университет по музика „Антон Брукнер“ в Линц, Австрия. На 14 години тя изнася първия си солов рецитал, става лауреат на музикалния конкурс „Prima La Musica“, печели стипендия като най-младия участник в предаването за млади артисти на Словашката национална телевизия. Присъединява се към кампанията „Йехуди Менухин – музика на живо сега!“ на фондация, организираща концерти в сиропиталища, старчески домове, затвори и болници.

В програмата на събитието в зала „България“ са Концерт за пиано и оркестър № 2 от Ференц Лист и Симфония № 4 от Йоханес Брамс.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС