Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анонимен дари на музей скулптура на Роден

„Мъжът със змията“ бе в неизвестност един век

„Мъжът със змията“ се връща в лоното на културното наследство на Европа и ще обогати музея в Лозана. - Анонимен дари на музей скулптура на Роден

„Мъжът със змията“ се връща в лоното на културното наследство на Европа и ще обогати музея в Лозана.

Щедър дарител, пожелал анонимност, е дарил на Музея за изящни изкуства в Лозана скулптура на Роден, която не е показвана от цял един век – „Мъжът със змията“, пише „Паризиен“.

Бронзовата скулптура не е показвана публично от продажбата й на търг през 1914 г. след смъртта на първия й собственик Антони Ру.

Създадена като част от голямата поръчка, която Роден получава от френското правителство за изработката на голям скулптурен портал, наречен „Портите на ада“ (който не довършва), „Мъжът със змията“ е била позната единствено от гипсовия модел, запазен в САЩ. Днес творбата се връща в лоното на културното наследство на Европа и ще обогати музея в Лозана, който вече притежава три големи творби на френския скулптор – „Мислителят“, „Целувката“ и бюстът на Виктор Юго.

„Мъжът със змията“ ще бъде показан преди Лозана в Париж, в Музея Роден – в рамките на изложбата, посветена на „Портите на ада“, от 17 октомври 2016 г. до 22 януари 2017 г.

man_snake2

Гипсовият модел на „Мъжът със змията“ (около 1882-1883) е бил забелязан в ателието на Роден през 1885 г. от Антони Ру, колекционер от Марсилия, преместил се впоследствие в Париж. В писмо до ваятеля от 28 януари 1887 г. Ру уточнява условията за поръчката на скулптурата:

„Вие ми поискахте две хиляди франка за мъжа със змията в изпълнение от бронз. Приемам условията, които уточнихме, тоест аз ще бъда единственият притежател на тази скулптура, представляваща мъж, който се бори със змия. Вие ще си запазите правото да използвате фигурата на мъжа, но с вариации в позата и без змията“.

Роден приел и поради тази причина днес скулптурата съществува само в един екземпляр, авторът не й е правил копия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС