POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Анонимна акция в Санкт Петербург връща женските имена на улици

В чест на жените, на които са били именувани някога улиците на града

Стопкадър от видео с акцията, публикувано в страницата на инициативата в Инстаграм - Анонимна акция в Санкт Петербург връща женските имена на улици

Стопкадър от видео с акцията, публикувано в страницата на инициативата в Инстаграм

Анонимна група жени провежда акция за смяна на имена на улици в Санкт Петербург, съобщават инициаторите в публикация в Инстаграм. Акцията се провежда в рамките на Септемврийската седмица на женската история. Посветена е на жените, в чест на които са били наречени някога улиците на града, но впоследствие техните имена са били изтрити.

Например каналът „Грибоедов“ преди е бил наречен „Екатерина ІІ“, а улица „Малая Конюшенная“ е носила името на София Перовска. Съществували са два площада с имена на жени – „София дьо Лафон“, който днес се нарича „Пролетарска диктатура“, и „Императрица Мария Фьодоровна“, който днес е площад „Растрели“ по името на руско-италианския архитект.

„Жените, увековечени в градските пространства, са критично малко, а преименуването на улиците съвсем намалява тяхното присъствие – казват създателките на инициативата, цитирани от изданието „Газета“. – Искаме градските места, носещи женски имена, да са повече. Защото никой не знае отговора на въпроса дали ще има по-малко изнасилвания в парк, носещ името на велика жена.“

Инициативата „Септемврийска седмица на женската история“ е създадена с цел да се съхрани женският принос към историята.

„Често може да се чуе „Жените нищо не са изобретили – казват участничките. – Това е, защото жените не са представени в градската среда.“

Те разказват и за реакциите след тяхната акция. Били са няколко типа – от „Страхотно“ до „Сами си стройте улици и си ги наричайте с женски имена“. Някои дори са заявили, че жените променят имената на улиците от скука, защото вече са се сдобили с всички права.

Подобна е реакцията на депутата от Руската Дума Виталий Милонов, който заявява пред „Газета“, че това е „слизане до нивото на американците, които навсякъде разнасят техния досаден Флойд“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg