Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антъни Рап за Кевин Спейси: Съчувствам му

След като разказа на цял свят, че е бил жертва на сексуално насилие, Рап коментира последствията за Спейси

Актьорът Антъни Рап в кадър от филма „Стар Трек: Откритие“ - Антъни Рап за Кевин Спейси: Съчувствам му

Актьорът Антъни Рап в кадър от филма „Стар Трек: Откритие“

Година, след като обвини Кевин Спейси в сексуален тормоз, актьорът от „Стар Трек: Откритие“ Антъни Рап излиза с интервю пред „Бъзфийд“ и претегля случилото се през изтеклите 12 месеца. Рап бе първият човек, отправил публично обвинения към Спейси, че когато бил на 14 години станал жертва на сексуално насилие от 26-годишния тогава актьор.

„Всички имахме чувството, че нищо никога не може да докосне тези хора – казва Рап за колебанията си да разкаже своята история. – Нищо никога не можеше да повлияе на тяхното поведение, ние бяхме беззащитни. Наистина, такова беше чувството. И не можеше дори да си помислиш за друг начин, той не бе възможен за нас.“

Историята на Рап излезе първо в „Бъзфийд“ на 30 октомври 2017 г., причини вълна от още обвинения срещу актьора и доведе до абсолютен крах в кариерата му. Отнета му бе главната роля в сериала на „Нетфликс“ „Къща от карти“, загуби позицията си на артистичен директор на театъра „Олд Вик“ в Лондон, сцените му бяха изрязан от вече заснетия филм „Всичките пари на света“ на режисьора Ридли Скот, а предложенията за нови роли секнаха.

Рап твърди, че не е целял това и не е очаквал, че неговият разказ ще повлияе по този начин на „Къща от карти“. След внезапното уволнение на Спейси, продукцията спря за няколко месеца, за да бъде написан нов сценарий.

„Когато видях заглавията, бях притеснен и тъжен – споделя той. – Реагирах с „О, Господи, това е нежелано последствие!“. Чувствах се зле заради стотиците хора, които работят по сериала.“

Но не скрива „облекчението“ си, че „Нетфликс“ са решили да направят последния сезон без главния си актьор. Сега сериалът се завръща на 2 ноември, а героинята на Робин Райт, Клеър Ъндъруд, поема главната роля на президент на САЩ.

Неизбежно, на Рап бива зададен въпросът за пълното заличаване на Спейси от публичната общност. След обвиненията актьорът все още не е коментирал натрупалите се обвинения срещу него и от година не е давали интервюта.

„Наистина не знам, като човешко същество се надявам, че той ще успее да намери някакъв начин да се справи. Наистина се надявам. Не мисля, че някой се държи по начина, по който той се държа толкова време… Не мисля, че е бил щастлив. Той имаше демони, за което му съчувствам. Но същевременно всеки човек има някаква форма на демон, въпросът е можеш ли да се пребориш с него, за да не нараниш останалите хора“, казва Рап.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg