Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Антична вила открита по трасето на метрото в Рим

Останки от богата къща с атриум, фонтан и най-малко 14 стаи

Стопаните на античната къща, открита на 13 метра под земята, очевидно са живели разточително. Снимка: Soprintendenza Speciale di Roma - Антична вила открита по трасето на метрото в Рим

Стопаните на античната къща, открита на 13 метра под земята, очевидно са живели разточително. Снимка: Soprintendenza Speciale di Roma

Разширяването на метрото в Рим донесе голям късмет на италианските археолози. Преди две години бяха открити военни казарми при разкопки за метростанция край Амба Арадам, датирани от втори век. Преди няколко дни, отново на същото място, работници попаднаха на друга ценна находка – богато украсена къща. Заради близостта с казармите, учените предполагат, че новата сграда е била притежавана от пълководец на преторианска гвардия, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

„Не вярвахме, че ще открием къща с атриум, фонтан и най-малко 14 стаи“, казва Симона Морета, археоложката, която ръководи разкопките.

Една от стаите изглежда, че е била отоплявана. На същото ниво, 13 метра под земята, се показват и основите на по-малка сграда, далеч по-просто украсена, която най-вероятно е служела за склад.

Археоложката Морета е силно впечатлена колко добре са се запазили постройките през годините.

„Декорациите по къщата бяха в по-голямата си част почти непокътнати – както мозаечните подове, така и стените с фрески по тях“, разказва Морета.

Мозайка, датираща от втори век. Снимка: Soprintendenza Speciale di Roma

Стените на къщата са били изравнени на височина от метър и половина, а стаите запълнени с пръст, което подсказва, че къщата умишлено е била закопана в земята през трети век, точно преди римският император Марк Аврелий да започне да строи защитни стени около града.

Разкопките разкриват не само архитектурни съоръжения, но и редки артефакти, изработени от дърво – греди и други материали, използвани при строежа на къщата.

„По принцип няма как да откриеш дървени останки в Рим“, отбелязва Морета, но необичайната находка се обяснява с дълбочината на разкопките. Релсите на метрото трябва да минават 30 метра под земята и поради това на археолозите им се удава възможност да копаят по-дълбоко от обикновено.

Третата линия, която се разработва в момента във Вечния град, е почти завършена и само по три от метростанциите все още се работи. За да не забавят процеса по строителството, древните къща и склад ще бъдат преместени от мястото, където са открити и временно ще бъдат съхранени в специални контейнери. Идеята е след като станцията „Амба Арадам“ бъде завършена, те да бъдат върнати там, за да бъдат разглеждани от пътниците. Според археолозите, спирката на метрото ще бъде „единствена по рода си“, когато официално заработи през 2022-а.

От разкопките остават още четири непроучени метра и археолозите имат големи очаквания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах