Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Антични магазини и заведения под площад „Света Неделя“

Продължават археологическите разкопки на древна Сердика

Сградата, която активно се проучва, е от средата на втори век, когато Сердика получава статут на римски град. Снимки: Йорданка Фандъкова/Фейсбук - Антични магазини и заведения под площад „Света Неделя“

Сградата, която активно се проучва, е от средата на втори век, когато Сердика получава статут на римски град. Снимки: Йорданка Фандъкова/Фейсбук

Сграда, древен аналог на ЦУМ, продължава да се проучва под площад „Света Неделя“ в София. Зданието от времето на Марк Аврелий (121-180 г.) е било една от обществените сгради на Сердика. Намирала се е в централната зона на античния град и е съдържала много помещения, които по всяка вероятност са изпълнявали функцията на магазини, стана ясно при проверка на работата по проучванията на археологическото наследство на площада.

Пред журналисти д-р Веселка Кацарова от НАИМ обясни, че разкопките са започнали през 2015 г. По думите ѝ сега в сградата се откриват интересни материали от Римската епоха. Очевидно магазините са служили и като питейни заведения, за което археолозите съдят от намереното голямо количество керамика и монети.

„Сградата е от средата на втори век, когато Сердика получава статут на римски град – добави Кацарова, цитирана от „Фокус“. – По време на Античната епоха тя е променяла статута си много пъти, като в османския период в нея откриваме и останки от турско жилище. Има останки и от водопроводи и антични канали. Изключително труден, интересен и динамичен обект.“

Оградата край разкопките на места ще бъде изградена с прозрачни панели, а не с рекламни материали, както е в момента, за да може хората да виждат какво се случва, стана ясно и от изказване на кмета Йорданка Фандъкова.

Оградата край разкопките на места ще бъде изградена с прозрачни панели, а не с рекламни материали, както е в момента.

Освен това, вече активно се работи по идеята площадът пред църквата „Света Неделя“ окончателно да бъде освободен от автомобили. По думите на градската управа той е свързващо звено на пешеходните пространства на бул. „Витоша“ и Ларгото, както и към ул. „Съборна“ до Градската градина. Общественото обсъждане как да се осъществят тези планове ще бъде през септември.

„До момента е разгледано един път на експертен съвет и предстои да се обсъди публично, за да се чуе и мнението на хората – заяви главният архитект на столицата Здравко Здравков. – Желанието ни е площадът (бел. ред. – „Света Неделя“) да стане пешеходен, а как ще става преминаването, ще стане ясно от самата архитектурна разработка, която предстои да бъде направена.“

Находки от Древна Сердика

По думите на заместник-кмета Тодор Чобанов пък археологическият обект на „Света Неделя“ вече привлича туристи от цял свят. Той коментира, че във вторник ще дойде представител на водеща световна туристическа компания, която има системен интерес към София. Целта на посещението е да разгледа новите обекти, за да може да направи оферти за своите клиенти по цял свят.

„Правим всичко възможно още в тази фаза да превърнем обекта в знакова туристическа атракция – това е част от философията ни за представяне на историческото ядро на града, което е изключително важно както за идентичността на София и софиянци, така и за българската туристическа икономика“, каза още Чобанов, цитиран от информационната агенция.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах