Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вековният път на четири монети от Рим до Япония

Бронзови фолиси, датиращи от края на ІІІ или началото на ІV в., са намерени сред руините на замък в Окинава

Търговията на Окинава с Китай и цяла Югоизточна Азия процъфтява в периода между епохата Хейан и гражданските войни от ХVІ в., така че откриването на тези монети най-вероятно свидетелства за дългия живот на отсечения паричен знак, преминавал от ръка на ръка поколения наред.  - Вековният път на четири монети от Рим до Япония

Търговията на Окинава с Китай и цяла Югоизточна Азия процъфтява в периода между епохата Хейан и гражданските войни от ХVІ в., така че откриването на тези монети най-вероятно свидетелства за дългия живот на отсечения паричен знак, преминавал от ръка на ръка поколения наред.

Монети, отсечени в Римската империя по времето на Константин Велики, са извадени на бял свят по време на разкопки в замък в префектура Окинава. Това е първият случай на откриване на римски находки в Япония, пише „Джапан Таймс“.

Разпространението на предмети от Далечния Изток към класическия средиземноморски свят и на гръко-римски находки към Индия и Китай не е напълно изненадващо: находки от елинистическите царства в съвременен Афганистан, Пакистан и Индия са достигнали Китай още в древността, а маршрутът на китайската коприна до пазарите на Средиземноморието е познат от векове и е относително подробно описан. Никога до днес обаче римски монети не са намирани на японска територия.

Образователната комисия в град Урума, Окинава, твърди, че четирите бронзови монети, датиращи от епохата на Константин Велики, са открити в останките на замъка Кацурен, обитаван от ХІІ до ХV в., което изключва възможността монетите да са донесени в страната от португалски или холандски търговци в периода на Великите географски открития.

Търговията на Окинава с Китай и цяла Югоизточна Азия процъфтява в периода между епохата Хейан и гражданските войни от ХVІ в., така че откриването на тези монети най-вероятно свидетелства за дългия живот на отсечения паричен знак, преминавал от ръка на ръка поколения наред. Между дванадесетото и петнадесетото столетие, когато най-вероятно са стигнали Япония, четирите големи бронзови фолиса трябва да са били минимум осемстотингодишни, така че предположенията за пряк контакт между средновековна Япония и западния свят биха били неубедителни.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Монетите са в лошо състояние, но легендата с титлите на императора се чете. На аверса личи и фигурата на воин с копие в ръка – геният на императора или образът на Непобедимото слънце, синкретично божество, символизиращо мощта на владетеля и на империята.

Любопитно е, че на място е открита и османска монета от ХVІІ в. Ако Кацурен е продължил да функционира като търговски център и след края на укрепения замък през ХV столетие, това може да промени историята на попадането и на римските монети в Окинава. От ХVІ в. португалци и холандци поддържат търговски контакти с Япония, а това е и периодът, когато османският флот се включва в географските открития из Индийския океан, така че са възможни няколко „сценария” за попадането на вече древните римски монети в далечните източни острови.

През 2000 г. замъкът Кацурен е регистриран в списъка на Световното културно наследство. Той е част и от културните паметници, свързани с древното островно царство Рюкю – независима държава, просъществувала през част от Средновековието извън пряката власт на императорите и шогуните на Япония.

Монетите ще бъдат изложени в историческия музей „Йонугасуку” в град Урума, централна Окинава, до 25 ноември.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах