Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Антични римляни превземат Ларгото в Деня на София

На 17 септември Музеят за история на София и любители на древността демонстрират живота на Сердика

Участници в историческа възстановка по време на римския празник Сатурналии в Сексагинта Приста (Русе)  - Антични римляни превземат Ларгото в Деня на София

Участници в историческа възстановка по време на римския празник Сатурналии в Сексагинта Приста (Русе)

Антични доспехи, одежди и въоръжение ще носят възстановчици на древната история днес, на 17 септември от 17:30 ч. на сердикийското Ларго пред ЦУМ. Името на сдужението им е „Mos maiorum Ulpiae Serdicae” („Мос майорум Улпие Сердице” или „Нравите на прадедите от Улпия Сердика” на латински език).

От поне десет години в България се разпространява хобито на историческите възстановки. Различни групи любители четат старинни текстове и търсят детайли за костюми, кухня и всички страни на бита от миналото в миниатюри и стенописи. Много често техните занимания изглеждат като снимки за исторически филми. Особено богатият период на класическата гръцка и римска Античност вдъхновява храбри легионери и мъдри сенатори от наше време да наметнат тогата или съответно да се облекат в специфичната сегментирана ризница на някогашните императорски армии.

Историческите възстановки, живата история и експерименталната археология са много приятни за широката публика, която има възможност да види не бутафорни, а съвсем автентично изработени дрехи и оръжия от съответния исторически период. Децата обикновено се вълнуват най-много от доспехите и скъпоценностите

На тазгодишния празник на София публиката ще има възможността да се запознае със също толкова интересни особености на римската кухня и медицина: ястия, лечебни смески и медицински инструменти ще бъдат част от атракцията за празника на столичния град.

Краят на забавленията ще дойде след фойерверки и концерт пред сградата на Музея за история на София (бившата минерална баня).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg