VivaPay

Антиките на Васил Божков остават на „Московска“, засега

И други колекционери не са получили документи за регистрация на културните си ценности, твърдят от Министерството на културата

Репортери наблюдават сградата с антиките на Васил Божков на столичната ул. „Московска“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Антиките на Васил Божков остават на „Московска“, засега

Репортери наблюдават сградата с антиките на Васил Божков на столичната ул. „Московска“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Няма разпореждане да се изнасят културни ценности от музея на Фондация „Тракия“, заяви днес в ефира на БНТ и Би Ти Ви Александър Трайков, директор на Инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата (МК).

Засега има изнесени само около 25 картини от апартамент на разследвания бизнесмен Васил Божков. Произведенията са изпратени за експертиза и се пазят в хранилище на Националната художествена галерия. Не са изнасяни откритите в хижата на Витоша произведения на изкуството, описани са, а стаите, в които са намерени, са запечатани.

Изнасяне може да се случи, само ако има разпореждане на прокуратурата, обясни Трайков и потвърди, че имат готовност да действат, ако такова бъде получено. Експертите от Министерство на културата действат само на базата на постановление за съдействие, което им е изпратено от Главна прокуратура.

Четирима експерти от МК проследяват процеса по описване и запечатване на колекциите на Васил Божков. Заедно с тях работят и множество специалисти от Националния исторически музей и Националната галерия. Трайков подчерта, че се работи много бавно, защото се спазват всички изисквания за опис и идентификация на произведенията.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В Би Ти Ви експертът заяви, че до момента културните ценности са съхранявани в много добри условия. Никога не е имало опасност да бъдат изнасяни в чували, каза той. Ако се наложи изнасяне, ще бъдат опаковани според правилата за съхранение на ценности и внимателно ще бъдат складирани в хранилищата на Националния исторически музей, където се съхраняват над един милион експонати.

Журналистите от БНТ зададоха и въпроса защо няма издадени документи за регистрация на повече от 2700 артефакта, за които е подадено искане от Фондация „Тракия“ за регистрация още през 2009 г. Директорът на специализираната дирекция по въпросите за опазване на културното наследство заяви, че няма информация по този въпрос, както и не знае дали има отказана идентификация на някои от артефактите. Според него има и още колекционери, които очакват да получат документи за регистрация на културни ценности.

Вижте още: ХИЛЯДИ ПРЕДМЕТИ В КОЛЕКЦИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ, САМО 212 РЕГИСТРИРАНИ

Преди дни гл. ас. д-р Красимир Манов от СУ заяви пред „Площад Славейков“, че проблемът с регистрацията на културни ценности е сериозен и предполага, че е поради липса на технологично време и достатъчен брой експерти.

Александър Трайков изрази увереност, че частната лаборатория на Васил Божков за реставрация и идентификация на културни ценности, която е най-модерната в страната, ще продължи да работи независимо от изхода на разследването.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg