Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Антиките на Васил Божков остават на „Московска“, засега

И други колекционери не са получили документи за регистрация на културните си ценности, твърдят от Министерството на културата

Репортери наблюдават сградата с антиките на Васил Божков на столичната ул. „Московска“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Антиките на Васил Божков остават на „Московска“, засега

Репортери наблюдават сградата с антиките на Васил Божков на столичната ул. „Московска“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Няма разпореждане да се изнасят културни ценности от музея на Фондация „Тракия“, заяви днес в ефира на БНТ и Би Ти Ви Александър Трайков, директор на Инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата (МК).

Засега има изнесени само около 25 картини от апартамент на разследвания бизнесмен Васил Божков. Произведенията са изпратени за експертиза и се пазят в хранилище на Националната художествена галерия. Не са изнасяни откритите в хижата на Витоша произведения на изкуството, описани са, а стаите, в които са намерени, са запечатани.

Изнасяне може да се случи, само ако има разпореждане на прокуратурата, обясни Трайков и потвърди, че имат готовност да действат, ако такова бъде получено. Експертите от Министерство на културата действат само на базата на постановление за съдействие, което им е изпратено от Главна прокуратура.

Четирима експерти от МК проследяват процеса по описване и запечатване на колекциите на Васил Божков. Заедно с тях работят и множество специалисти от Националния исторически музей и Националната галерия. Трайков подчерта, че се работи много бавно, защото се спазват всички изисквания за опис и идентификация на произведенията.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

В Би Ти Ви експертът заяви, че до момента културните ценности са съхранявани в много добри условия. Никога не е имало опасност да бъдат изнасяни в чували, каза той. Ако се наложи изнасяне, ще бъдат опаковани според правилата за съхранение на ценности и внимателно ще бъдат складирани в хранилищата на Националния исторически музей, където се съхраняват над един милион експонати.

Журналистите от БНТ зададоха и въпроса защо няма издадени документи за регистрация на повече от 2700 артефакта, за които е подадено искане от Фондация „Тракия“ за регистрация още през 2009 г. Директорът на специализираната дирекция по въпросите за опазване на културното наследство заяви, че няма информация по този въпрос, както и не знае дали има отказана идентификация на някои от артефактите. Според него има и още колекционери, които очакват да получат документи за регистрация на културни ценности.

Вижте още: ХИЛЯДИ ПРЕДМЕТИ В КОЛЕКЦИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ, САМО 212 РЕГИСТРИРАНИ

Преди дни гл. ас. д-р Красимир Манов от СУ заяви пред „Площад Славейков“, че проблемът с регистрацията на културни ценности е сериозен и предполага, че е поради липса на технологично време и достатъчен брой експерти.

Александър Трайков изрази увереност, че частната лаборатория на Васил Божков за реставрация и идентификация на културни ценности, която е най-модерната в страната, ще продължи да работи независимо от изхода на разследването.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах