Антиквариумът на Помпей отваря след ремонт (снимки)

Археологическият парк очаква посетители с обновена колекция от скъпоценности и фрески

Амулети и бижута, съхранявани в древна дървена кутия, са експонирани във витрините на Антиквариума. Снимка: Археологически парк Помпей - Антиквариумът на Помпей отваря след ремонт (снимки)

Амулети и бижута, съхранявани в древна дървена кутия, са експонирани във витрините на Антиквариума. Снимка: Археологически парк Помпей

Амулети против зли сили и гипсови отливки на господар и слугата му, загинали при изригването на Везувий, са сред най-новите археологически находки, изложени в новоремонтирания „Антикварум“ в Помпей. Музеят отвори за посетители на 25 януари и в постоянната му експозиция може да се разгледат артефакти от древния град, датирани от ерата на Самнитите до IV в. пр. Хр. до изригването на Везувий, пише „Арт Нюзпейпър“.

„Най-накрая имаме музей тук, в Помпей, и това означава, че ще има встъпление в дългата история на града, която често се забравя“, коментира Масимо Осана, директор на археологическия парк „Помпей“.

„Антиквариум“ служи като своеобразно антре към близо 2000-годишните руини на града. Във витрините на музея се съхраняват ценни артефакти, например фреска от Къщата със златната гривна с Дионис и Ариадна, сребърен сервиз за хранене. По време на ремонта голяма част от постоянната колекция е била заета на други институции, но фреската и сервизът остават в складовете на „Антиквариума“ от съображения за сигурност, пише италианската агенция „Анса“.

Фреската на Дионис и Ариадна от една от най-големите къщи в Помпей е сред ценните експонати в музея. Снимка: Археологически парк Помпей

В сградата е отделена специална зала, запазена за новите открития от последните разкопки. Сред находките са колекция амулети, бижута и други ценности, символ на богатството и плодовитостта. Те са открити през 2019 г., съхранени през вековете заедно в дървена кутия от Къщата с градината.

Амулети против лош късмет и други ценности, открити при разкопки от последните години, са подредени заедно в „Антиквариум“. Снимка: Археологически парк Помпей

„Антиквариум“ отваря през 1873 г., основан е от археолога Джузепе Фиорели. През 20-те години на миналия век е разширен, но няколко години по-късно част от него е унищожена при бомбардировките от Втората световна война. През 1980 г. затваря след силно земетресение. Посреща посетители отново чак през 2016 г., но само за временни експозиции.

Антиквариумът в Помпей. Снимка: Археологически парк Помпей

Официалното отваряне на „Антиквариум“ е седмица, след като Помпей и други забележителности и музеи в Италия получиха правителствено разрешение да работят с посетители. Южната част на региона Кампания, където се намират Помпей, Херкулан и Неапол, попадат в т. нар. „жълта зона“ (Италия оценява риска от заразяване с Ковид-19 на три степени, „жълтата зона“ е най-безопасна).

По време на кризата Помпей отбелязва сериозен спад на посещенията. Преди Ковид-кризата археологическият парк е бил посещаван от около 10 хил. души дневно, а в деня на отварянето са дошли едва 175.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах