СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антиквариумът на Помпей отваря след ремонт (снимки)

Археологическият парк очаква посетители с обновена колекция от скъпоценности и фрески

Амулети и бижута, съхранявани в древна дървена кутия, са експонирани във витрините на Антиквариума. Снимка: Археологически парк Помпей - Антиквариумът на Помпей отваря след ремонт (снимки)

Амулети и бижута, съхранявани в древна дървена кутия, са експонирани във витрините на Антиквариума. Снимка: Археологически парк Помпей

Амулети против зли сили и гипсови отливки на господар и слугата му, загинали при изригването на Везувий, са сред най-новите археологически находки, изложени в новоремонтирания „Антикварум“ в Помпей. Музеят отвори за посетители на 25 януари и в постоянната му експозиция може да се разгледат артефакти от древния град, датирани от ерата на Самнитите до IV в. пр. Хр. до изригването на Везувий, пише „Арт Нюзпейпър“.

„Най-накрая имаме музей тук, в Помпей, и това означава, че ще има встъпление в дългата история на града, която често се забравя“, коментира Масимо Осана, директор на археологическия парк „Помпей“.

„Антиквариум“ служи като своеобразно антре към близо 2000-годишните руини на града. Във витрините на музея се съхраняват ценни артефакти, например фреска от Къщата със златната гривна с Дионис и Ариадна, сребърен сервиз за хранене. По време на ремонта голяма част от постоянната колекция е била заета на други институции, но фреската и сервизът остават в складовете на „Антиквариума“ от съображения за сигурност, пише италианската агенция „Анса“.

Фреската на Дионис и Ариадна от една от най-големите къщи в Помпей е сред ценните експонати в музея. Снимка: Археологически парк Помпей

В сградата е отделена специална зала, запазена за новите открития от последните разкопки. Сред находките са колекция амулети, бижута и други ценности, символ на богатството и плодовитостта. Те са открити през 2019 г., съхранени през вековете заедно в дървена кутия от Къщата с градината.

Амулети против лош късмет и други ценности, открити при разкопки от последните години, са подредени заедно в „Антиквариум“. Снимка: Археологически парк Помпей

„Антиквариум“ отваря през 1873 г., основан е от археолога Джузепе Фиорели. През 20-те години на миналия век е разширен, но няколко години по-късно част от него е унищожена при бомбардировките от Втората световна война. През 1980 г. затваря след силно земетресение. Посреща посетители отново чак през 2016 г., но само за временни експозиции.

Антиквариумът в Помпей. Снимка: Археологически парк Помпей

Официалното отваряне на „Антиквариум“ е седмица, след като Помпей и други забележителности и музеи в Италия получиха правителствено разрешение да работят с посетители. Южната част на региона Кампания, където се намират Помпей, Херкулан и Неапол, попадат в т. нар. „жълта зона“ (Италия оценява риска от заразяване с Ковид-19 на три степени, „жълтата зона“ е най-безопасна).

По време на кризата Помпей отбелязва сериозен спад на посещенията. Преди Ковид-кризата археологическият парк е бил посещаван от около 10 хил. души дневно, а в деня на отварянето са дошли едва 175.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС