Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Антирекорд в 47-ия парламент: почти без хора от културата

Най-много са от партията на Слави Трифонов - сценаристите на шоуто

Депутати от културата по часовниковата стрелка: Ицо Хазарта, Любен Дилов, Стоян Михалев, Тошко Йорданов. Снимки: БГНЕС - Антирекорд в 47-ия парламент: почти без хора от културата

Депутати от културата по часовниковата стрелка: Ицо Хазарта, Любен Дилов, Стоян Михалев, Тошко Йорданов. Снимки: БГНЕС

Сценаристите на Слави, Любен Дилов-син, Стоян Михалев и, разбира се, Ицо Хазарта – в общи линии това са хората, свързани с културата, които влизат в 47-ото Народно събрание според предварителните данни. Най-много десетина от 240 депутати са работили в полето на културата и изкуството и имат поглед отвътре към проблемите на сектора.

В технократския нов парламент, в който преобладават предприемачи, адвокати и инженери наред с професионалните политици, най-много липсват личности, пряко свързани с културата, образованието и медиите. Очертава се това Народно събрание да постави антирекорд по бройка на дейци на културата сред депутатите.

Освен Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, „Продължаваме промяната“ няма да разполага с нито един друг депутат от културния сектор. ИТН са рекордьори в това отношение, защото водачите на листи, които са сценаристи на шоуто, са основният ресурс на партията на Слави. ГЕРБ е представен с Любен Дилов-син и условно с бившия актьор Тома Биков. „Демократична България“ пък разполага само с водача на варненската си листа – бившият член на група „Киора” Стоян Михалев.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов може също да се причисли към културата – формално, като завършил балканистика и бивш директор на Регионалния исторически музей в Добрич.

Очаква се ЦИК да обяви окончателното разпределение на мандатите. Възможно е в последния момент да настъпят изменения, но те ще бъдат незначителни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах