Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Антисемитизмът, расизмът и носталгията по фашизма заплашват демокрациите ни“

75 години от закриването на концлагера „Аушвиц“

Събитията в бившия концлагер „Аушвиц“ се проведоха на сцена, издигната пред „Портата на смъртта“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Антисемитизмът, расизмът и носталгията по фашизма заплашват демокрациите ни“

Събитията в бившия концлагер „Аушвиц“ се проведоха на сцена, издигната пред „Портата на смъртта“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над двеста оцелели от Холокоста и делегати от над петдесет държави се събраха в бившия концлагер „Аушвиц“, за да отбележат 75 години, откакто Червената армия го освобождава от нацисткия режим. Това вероятно е последната голяма годишнина от закриването на лагера, на която ще може да присъстват оцелелите.

Преди да отпътува за Полша, на 27 януари сутринта германският президент Франк-Валтер Щайнмайер прие като почетни гости в резиденцията си в Берлин трима бивши затворници (депортирани в лагера като деца).

Юбилеят повдигна отново темата за антисемитизма в съвремието, коментирана от редица световни лидери, събрали се да отбележат годишнината в бившия концлагер. Официалната част на събитието се проведе пред „Портата на смъртта“, през която жертвите са преминавали само веднъж преди смъртта си.

Речите не са достатъчни, за да бъде спрян антисемитизмът“, коментира Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес пред „Дойче Веле“.

Лаудер обвинява интернет за разпространението на омраза срещу евреите и настоява за промени в законите, за да може полицията да преследва престъпленията от омраза.

Трябва да ги спрем. За жалост повечето правителства просто говорят, но не правят нищо“, казва той.

Бивши затворници от лагера „Аушвиц“ на официалната церемония за 75-годишнината от закриването на концентрационния лагер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гости на церемонията в „Аушвиц“ бяха полският президент Анджей Дуда, както и израелският президент Реувен Ривлин, по-малко от седмица след като бе домакин на Световния форум за Холокоста в Йерусалим.

Хората са откарвани като овце на заколение – каза Дуда, наричайки концентрационните лагери „фабрики за смърт“. – На никое друго място изтреблението не се е случвало по подобен начин. Истината за Холокоста не бива да умира.

Днес чуваме гласове, които разпространяват омраза в интернет, на улицата, в центъра на политическата власт… Наш дълг е да се борим срещу антисемитизма, расизма и носталгията по фашизма, тези извратени злини, които заплашват да унищожат основите на демокрациите ни“, каза Ривлин пред журналисти преди началото на церемонията.

Полският президент Анджей Дуда пред „Портата на смъртта“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оцелелите от лагера на смъртта пристигнаха от различни държави, за да присъстват на събитието – от САЩ, Канада, Австралия, няколко европейски държави и, разбира се, Израел. Сред гостите имаше кралски особи от Белгия, Испания и Нидерландия, както и делегация от Русия.

Редица още събития през 2020 г. ще отбележат годишнината – на английски език за първи път ще излезе „Последна спирка: Аушвиц“, първата книга, писана изцяло зад стените на лагера, а по британската телевизия ще бъде излъчен документалният филм „Неразказаният Аушвиц в цвят“, който за първи път ще покаже оцветени кадри от лагера.

Вижте още: ИЗЛИЗА ПЪРВАТА КНИГА, НАПИСАНА ИЗЦЯЛО В АУШВИЦ

ОЦВЕТЕНИ КАДРИ ОТ АУШВИЦ В ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90