Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антижурналистика

Кастинг за днешния Левски по телевизиите на 19 февруари. И за родолюбци, всякакви видове

19 февруари 2017-а, паметникът на Васил Левски в София. Искреното преклонение може да е съвсем скромен жест. Снимка: Емил Георгиев - Антижурналистика

19 февруари 2017-а, паметникът на Васил Левски в София. Искреното преклонение може да е съвсем скромен жест. Снимка: Емил Георгиев

Идва 19 февруари и телевизиите обявяват кастинг за днешния Левски. Мъдрите жени в редакциите го търсят под дърво и камък, че дори ако може и от водата да изскочи. Но вместо това, от екрана изскачат детски главички, които рецитират един и същ стих на Цветан Ангелов. И родолюбци, всякакви видове родолюбци.

В „Комбина“ Миролюба Бенатова не намери новия Левски, но казва, че е открила новите Евлоги и Христо Георгиеви и слага етикет на интервюто си „Порасналите хакери и техният университет“. Пред Лора Крумова тя обяснява:

„Хакерството е заигравка. Просто всеки един от хората, които се занимават с компютри, знае, че винаги минаваш през един етап, в който почваш да разбиваш чуждите схеми“.

Бенатова продължава:

„Но то това се случва във всички професии, има някакво хакерство до един момент, а след това започваш да градиш. Не става само някои да са изцапани, нужно е „всички професии“ да са в кюпа“.

След това нейният събеседник от една фирма за курсове за програмисти, наречена „академия“, обясни, че когато е събирал пароли от кредитни карти на младини, не било кой знае какъв грях, защото „тогава не беше незаконно, сега е незаконно“. Да наричаш едногодишни курсове академия, също не е незаконно.

Малко по-рано през деня на 19 февруари по БНТ1 показаха свастика, докато камерата разглеждаше тялото на един от футболните запалянковци на „Левски 1914“. Патриотично настроената Мира Добрева, водеща на предаването „Отблизо“, със сигурност знае, че освен речта, изображенията също могат да са слово на омразата, че татуировката е слово. Не защото е журналистка, а защото е човек, със сигурност е наясно, че татуировка на свастика в ефира е прекрачване на граница, което с нищо не може да оправдае. И, разбира се, причината, заради която кадрите с лика на Мусолини и на нацистки символи бяха излъчени, е възвишена.

„За добро е – казва ни авторката. – В търсене на измеренията на свободата е.“

Ето как беше обявен видеозаписът с Теодор Грудев, запазен като „Отблизо с Теди Ултраса“:

„Срещнахме един чудак, много интересен човек. Даже вярвате ли или не, има татуировка на задните си зъби. Аз лично я видях. Даже се наложи да изскоча от водата и да се хвана за микрофона, защото той каза или сега, или никога няма да ти дам това интервю. Всичко си струваше, за да мога да видя отблизо този човек, който ми довери, че така разбира своето право на свобода и преклонение пред Апостола“.

Звучеше, сякаш записът е кътан дълбоко в журналистическото сърце, за да бъде излъчен точно на 19 февруари. Журналистката иска да ни подтикне към размисъл, че въпреки незаконността, татуировките на Теодор Грудев са неговото разбиране за свободата…

Мира Добрева не съобщи, че записът е излъчван вече веднъж по БНТ – през септември 2012 г. Зрителите не бяха предупредени, че гледат архивен материал. И подчерта, че интервюто й е ценно, защото Грудев не дава интервюта. А може и да дава, но да не е добре да му се взима.

Според интернет видеоплатформите, преди няколко години в предаването „Животът на другите“ по БНТ попфолк певицата Кали също разглежда татуировките на Теодор Грудев, но не показва свастиката (дали защото все още я няма по тялото му, дали защото знае, че няма право да я излъчва). Вместо това, „ултрасът“ изрича закана към циганите в мултиплицираните в интернет записи с логото на БНТ.

Дано някога разберем повече за мотивите да бъде излъчен подобен запис. Телевизията трябва да ни показва различните мнения в обществото, но може би важната дума е „показва“? То трябва да става така, че да не накърнява чувствата на други хора.

Повторението на един и същ, да го определим меко – антижурналистически, материал е добър повод да започнем разговор за свободата на изразяване и човешкото достойнство. И не е нужно да чакаме СЕМ да бъде сезиран, защото, както често се случва, може да не дочакаме.


Източник: в. „Култура“. Заглавието е на „Площад Славейков“, оригиналното е „Левски не е хакер“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Фенове на родината

Bookshop 728×90