Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Антология сблъсква големите поети на XXI век

Ново издание представя над 250 български творци, белязали последните 15 години

Антологията започва със стихове на Валери Петров. - Антология сблъсква големите поети на XXI век

Антологията започва със стихове на Валери Петров.

Солиден том от близо 500 страници събира стихове на 258 творци, белязали развитието на българската поезия през ХХI век. „Антология на българската поезия – ХХI век“ е дело на ИК „Световете“ и на Асоциацията на софийските писатели и ще бъде представена на 17 март (вторник) от 18 часа в Централния военен клуб.

Редакционната колегия, оглавена от проф. Михаил Неделчев, е поканила за изданието живи автори, които пишат и издават книги със свои стихотворения след 2000 г., но са включени и творби на починали в началото на века автори, чиито наследници са дали съгласие за участие. Подборът на стиховете е бил на самите автори или наследниците им.

Първите страници на антологията срещат с титана Валери Петров, който ни напусна съвсем скоро, минават през Блага Димитрова и сатиричните проникновения на Радой Ралин и водят към някои от най-големите ни поети от близкото минало – Георги Мицков, Владимир Голев, Павел Матев, Вътьо Раковски, Станка Пенчева, Христо Фотев, Николай Кънчев, пише редакторът и съставител на книгата Анжела Димчева. В редколегията влизат още Васил Сотиров, Максим Максимов, Федя Филкова, Маргарита Петкова, Ивайло Диманов.

AntologiaПодредени по дата на раждане, по-нататък книгата представя оригиналния глас и на други знакови поети – Найден Вълчев, Лиляна Стефанова, Иван Теофилов, Иван Динков, Евтим Евтимов, Любомир Левчев, Никола Инджов, Стефан Цанев, Недялко Йорданов. До тях се нареждат авторите от средното поколение – Калин Донков, Борис Христов, Добромир Тонев, Васил Сотиров, а с философските си послания надничат Александър Шурбанов, Георги Рупчев, Екатерина Йосифова, Светлозар Игов, Цочо Бояджиев, Иван Гранитски.

На страниците на антологията се сблъскват чисто лиричните и интимни стихове на Божана Апостолова, Федя Филкова и Маргарита Петрова с постмодернистичните фрески на Едвин Сугарев, Любомир Николов, Георги Господинов, Иван Христов. Представени са още автори с хайку (Христина Панджаридис), с прозаически станси (Елин Рахнев и Ясен Василев), както и експериментатори със строфическата свобода като Христо Стоянов и Никита Нанков.

Сред авторите попадат и някои от най-нашумелите имена в последните години: Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Аксиния Михайлова, Пламен Дойнов, Добромир Банев, Калин Терзийски, Марин Бодаков. Книгата завършва с младите надежди на българската поезия, сред които са Мартин Спасов, Елена Денева, Иван Ланджев, Стефан Иванов, Иван Брегов и други.

На представянето във Военния клуб за мащабната антология ще говорят издателят ѝ Захари Иванов и проф. Неделчев. В събитието ще се включат и „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg